DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Mick épp olyan, akár az édesapja”

Michael Schumacher fiaként került be az F1-be, de önmagaként, Mick Schumacherként szeretné folytatni. A fiatal Haas-pilóta önálló személyiség, melyre mentora is rávilágított.

Egy legendás családnév, egy pontszerzésre alkalmatlan autó, és az állítólagos lassabb alkalmazkodási képesség – nehezen lehet elképzelni ennél rosszabb kombinációt, amivel egy ifjú tehetség elkezdheti Formula-1-es pályafutását. Mick Schumachernek jutott mindez egyszerre, ezen felül az F1 sokszor cseppet sem kegyes médiája sem a legalacsonyabb, vagy éppen legreálisabb elvárásokat támasztotta felé. Az eddig mutatottak alapján azonban a 22 éves németnek nem ér fel a lehetetlennel meglepetést okozni és menedzselni a dolgokat.

Az ifjú Schumacher állhatatosságára még mentora, Jock Clear is rácsodálkozott, aki a Ferrari versenyzői akadémiáján belül évek óta dolgozik együtt a tehetséggel. A brit szakember meglátása alapján minden hátráltató tényező mellett ott van ellensúlyként valami pozitív vonás is. Az egyik ilyen épp az, hogy ki az édesapja. Az összehasonlítgatás persze könnyen visszafelé sülhet el, de Clear szerint igenis lehet értelmezni ezt a kérdést. Ha az újoncévben nem rögtön a teljesítményből, hanem a karakterből indulunk ki, az pozitívabb képet fest a fiatal pilótáról.



„Emlékeztet Michaelre, egész egyszerűen azért, mert az alma nem esik messze a fájától. Annyira hasonlít az édesapjára, a modorában, az akcentusában, és ez már önmagában elég élvezetes. A régi szép időkre emlékeztet. Nagyon szerettem Michaellel dolgozni” – kezdte Clear az F1 hivatalos podcastjében, a Beyond The Gridben. A brit még a Mercedesnél volt a hétszeres világbajnok kollégája, és akárcsak vele, fiával is különleges élmény a munka. „Mick is ugyanolyan magával ragadó fiatalember” – mondta lelkesen.

Szerinte ez a kedves, megnyerő, emberközpontú személyiség az autóversenyzőknél egyáltalán nem alapvető. Sokan vannak, akik bár sikeresek, mindent összevetve mégiscsak egy munka nekik a versenyzés, amiért megfizetik őket. Mick azonban láthatóan élvezi, amit csinál, annak ellenére, hogy az F2-es és F3-as bajnoki győzelmei után most az első helynek a közelében sincs, és megjósolhatatlan, hogy mikor lesz. Clear azonban szép jövőt jósol neki. „Nagyon-nagyon kellemes személy, és bármit is csinál majd az életben, ez, hogy ilyen jól kijön az emberekkel, előnyére válik majd.” Ezt a figyelmes hozzáállást is volt kitől tanulnia, Michaelről köztudott, hogy remek kapcsolatot ápolt csapatának tagjaival, még a családi hátterüket is ismerte.

De nemcsak azt adta tovább gyermekének, hogyan bánjon az emberekkel. Munkamorálja is átragadt rá, ami az idei, különösen rosszul eltalált Haasszal jól is jön neki. Bár a kis Schumacher hibázik néha – mint bármelyik újonc – gyorsabban belerázódott az F1-be, mint várták. Cleart is meglepte pártfogoltja idei formája. „Jó ideje dolgozom vele, elég jól ismerem őt. Gyakran megkapta azt a kritikát, hogy sok időbe telik, mire elkapja a fonalat és felgyorsul. Sose volt az a versenyző, aki beugrik az autóba és bamm, te pedig fejet hajtasz előtte, hogy hűha, ez a kölyök gyors. De ha adsz neki még egy évet, valóban gyors lesz. Őszintén szólva, az idei tempója lenyűgöz.” Maga a szakember is elismerte, az év elején azokkal értett egyet, akik szerint Nyikita Mazepinnek volt esélye jobb eredményekre, és ő is azt várta, hogy az orosz eleinte elkalapálja majd Schumachert. Ehhez képest a német jóval jobban áll.

Clear úgy gondolja, a titok a fiatal pilóta nyitottságában keresendő, amit már a Haas-tagok is megemlítettek. „Azt hiszem, jelenleg ez a legjobb tulajdonsága. Egyszer elmondasz neki valamit, és megcsinálja. Te pedig ott állsz, és hüledezel, hogy te jó ég, meg is oldotta. Ez nagyon a hasznára lesz majd. Intelligens versenyzőkkel kiváltság együtt dolgozni, mert természetüknél fogva motiváltak, és ha adsz nekik valamit, amiből tanulhatnak vagy amin dolgozhatnak, csak még jobban belevetik magukat. Azt kérik: ’Adj nekem valamit, amiben fejlődhetek!’’. Mick épp ilyen, és mentora szerint ez ritkaság. Sok olyan pilótával találkozott már karrierje során, akik nem voltak hajlandóak változtatni, így folyton ugyanazokba a hibákba estek bele. Clear szerint azonban a sport nem így működik, és ha valaki nem hajlandó elhagyni a rossz beidegződéseket, akkor egy helyben fog toporogni.

A Haas tehetsége azonban nem csak a helytelen módszerektől szeretne elköszönni. Édesapja árnyékából is ki szeretne lépni, és végre elfogadtatni a világgal, hogy ő egy különálló egyén. Mick már a szezon előtt elmondta, élvezi az F1-et minden tekintetben, beleértve a médiát is, amely eszköz lehet számára ahhoz, hogy ne csak Michael Schumacher fia legyen az idők végezetéig. Clear véleménye szerint is ez, vagyis a sajtóban szereplés kitörési lehetőség. „Az édesapja többszörös világbajnok, és ő az egész eddigi életét az árnyékában élte. Szerintem tetszik neki ez a lehetőség most, hogy meg tudja mutatni magát. Mert bármikor, amikor nem mond semmit, csak Michael fia. De amint nyilatkozik… Azt hiszem, élvezi, hogy az emberek többet szeretnének tudni róla, és megmutathatja a világnak, ki ő. Sok mondanivalója van” – világított rá Clear, miért is kellene a sajtónak is néha kicsit elfeledkezni arról, ki áll előttük az interjúk alatt. Hiszen akármennyire is hasonlít rá, ő mégsem Michael 2.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: