DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek
F1

Perez nehezen alkalmazkodott a Red Bullhoz

A mexikói pilóta nem először versenyzik olyan csapatnak, amely az élmezőnybe tartozik, de ugyanakkor azt is elismerte, hogy nem volt könnyű számára megszokni az energiaitalosok versenygépét.

Sergio Perez a Sauber pilótájaként mutatkozott be a Formula-1-ben, még 2011-ben, két évvel később pedig kapott egy nagy lehetőséget, amikor a McLaren versenyzője lett. Az a kaland akkor nem tartott sokáig, hiszen egy szezonnal később már a Force India alakulatát erősítette, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy tapasztalatot gyűjtsön egy nagy múltú és sikeres istállónál.

A tehetsége és a rutinja végül hatalmas lökést adott ahhoz, hogy 2021-re a Red Bull pilótája legyen, a csapatnak ugyanis szüksége volt egy olyan emberre Max Verstappen mellé, aki stabilan tudja hozni a jó eredményeket, ebből a szempontból pedig úgy tűnik, jól választottak. Bár idén már futamot is nyert a 31 esztendős versenyző, ettől függetlenül úgy véli, nehéz helyzetbe került idén.

„Ez egy hatalmas lehetőség, de azzal is tisztában vagyok, hogy sokat változott a filozófiám. Egy más fajta csapathoz kerültem, főleg ami az autóval elért köridőket illeti és a vártnál nehezebb volt a váltás, különösen, hogy ez a csapat a bajnoki címért küzd. Nagyszerű egy ilyen helyen lenni, de ugyanakkor nehéz is, mert amikor a bajnoki címért harcolsz, akkor teljes mértékben az autóval vagy elfoglalva, de nekem nem volt erre lehetőségem. Sokat tanulok, az autótól és a csapattól is. Egy teljesen más csapatfilozófiához, motorhoz és autóhoz érkeztem, szóval haladok és idővel egyre jobbak lesznek a dolgok” ─ idézte Perez szavait a Motorsport.



„Nem egy könnyű folyamat ez és még mindig tart. Egy olyan struktúrába érkezni, mint a Red Bullé és nem könnyű megtalálni a helyedet. Még mindig sok időre van szükségem, amikor új pályára megyünk, olyan mintha az egész pénteki napot igénybe venném, hogy jó legyek és csak a kvalifikáción keresztül aprózom el a dolgokat. Utána viszont már túl késő, amikor ekkora lemaradásom van, végül odaérek, ahová kell, de túl sok időmbe telik ez.”

Amíg Verstappen az utóbbi években kiváló formában versenyzik, idén pedig komoly esélye van az egyéni világbajnoki címre, addig korábbi csapattársai nem tudták ugyanazt a teljesítményt kihozni az autóból. Perez ezt is pontosan tudja, sőt azt is elmagyarázta, hogy miért.

„Úgy látom, hogy a Red Bull autója egy nagyon szűk ablakban működik. Nagyon fontos, hogy ebben maradj, mert ha kimész belőle, akkor lehet, hogy egy kicsit kényelmesebbnek érzed, de nem feltétlenül gyorsabb az autó. Szóval azt gondolom, sok múlik azon, hogy alkalmazkodom az autóhoz. Ez a tudás folyamatosan növekszik és természetessé válik majd. Egyre erősebb leszek és a csapattal együtt is azok leszünk” ─ tette hozzá.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: