DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Verstappen: Nem álmodozom a vb-címről

Minden esély megvan rá, hogy idén új világbajnokot avasson a Formula-1. Megnyerni ezt egy álom valóra válása, a vb-aspiráns azonban tudja, a realitás talaján kell maradni hozzá.

Bár most éppen Lewis Hamilton vezeti az egyéni világbajnoki pontversenyt, egyáltalán nem jelenthető ki, hogy Max Verstappen esélyei a silverstone-i nullázás és a hungaroringi épphogy elcsípett pont(ok) után elszálltak volna. A holland ugyanolyan harcias maradt, felpaprikázott hangulata pedig arra enged következtetni, várható a visszavágó. Ugyan a legfiatalabb világbajnok már nem lesz belőle, de az hajtja őt is, ami bármelyik másik versenyzőt: élete első vb-címét mindennél jobban szeretné.

Mindennél jobban, de egészséges mértékben. Nem ez tölti ki minden gondolatát. Verstappen nemrég a Channel 4 riporterének adott interjút, amelynek fő témája az volt, hogyan viszonyul a fiatal trónkövetelő ahhoz, ami vele történik; természetesen nem a balesetekre gondolva, hanem a bajnoki csatára általánosságban. A holland idén minden eddiginél fókuszáltabbnak tűnik, de tagadta, hogy semmi más nem létezne számára, csak a 2021-es diadal. „Sose teszem” – válaszolta arra a kérdésre, szokott-e álmodozni arról, milyen érzés lehet megnyerni a világbajnoki címet.

„Amikor F1-es hétvége van, teszem a dolgom, de ha hazamegyek, akkor mással foglalkozom. Sokkal inkább álmodozom arról, hogy milyen beállításokat teszteljek otthon a szimulátoromon. Szimulátorversenyeken is részt veszek ugyanis” – folytatta. Noha ennek is épp elég köze van a munkájához – a silverstone-i karambol után például ez is segített neki újra formába lendülni –, mégis inkább hobbiként fogja fel. Átlagember bizonyos szempontból ő is, legalábbis szeretné megőrizni ezt az oldalát is. A Formula-1 minden, de csak az adott pillanatban.



„Nem álmodozom túl sokat az F1-ről se. Tudom, hogy ha ott vagyok a versenyhétvégén, akkor mit kell csinálnom, de amikor hazatérek, akkor csak élvezni szeretném a szabadidőmet. Persze tartom a kapcsolatot mindenkivel, tudok a fontos dolgokról és a szimulátorban is gyakorlok, hogy felkészült legyek a következő versenyre, de nem igazán gondolkodom az F1-ről. Talán az unalmas is” – kommentálta Verstappen.

Mintha csak Kimi Raikkönen szavait olvasnánk. A holland nem tagadja, a sport az élete része – versenyzőcsaládba született, apja, Jos pedig autóversenyzőnek nevelte – de igyekszik nem túl szélsőségessé válni; nem kifejezetten az az érzelmes típus. „Mindig is azt mondtam, a Formula-1 az életemnek csak egy része, és nem határozhat meg még otthoni körülmények között is. Például ha van egy rossz verseny, nem kellene rosszkedvűnek lenni még otthon is. Legalábbis én így fogom fel. Ugyanígy, ha megnyerek egy versenyt, nem fogok kiugrani a bőrömből, és őrült partizásba kezdeni. Koncentrálok a következő versenyre, elfoglalom magam mással, amíg otthon vagyok” – engedett bepillantást az életébe Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: