DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Norris: Idén sokkal jobban érzem magam

Lando Norris a két vb-aspiráns mellett az egyik legkiemelkedőbb pilóta idén, és előző szezonjaiban sem lehetett rá panasz. Önbizalma azonban sokkal lassabban épül.

Az idei szezon középpontjában természetesen a világbajnoki cím két várományosa, Lewis Hamilton és Max Verstappen áll, de másoknak is kijutott a figyelemből. Például annak a Lando Norrisnak, aki tavaly óta elképesztő sorozatot produkált, zsinórban tizenötször végzett pontszerző helyen (Valtteri Bottas közreműködésével ennek a Hungaroringen vége szakadt), és jelenleg is a harmadik helyen áll az összetettben.

A fiatal britet már 2019-es debütálása óta leendő világbajnoknak tartják, ám annak ellenére, hogy ez a pályán látott kiegyensúlyozott teljesítménye alapján abszolút jogos is, ő mégis megmaradt annak a szerény és visszafogott személyiségnek, aki egykor még Fernando Alonsónak keverte a kávét. Norris többször beszélt már arról, lelkileg mekkora kihívás Formula-1-es pilótának, ráadásul sikeresnek lenni, és azt sem rejtette egy pillanatig sem véka alá, hogy az önbizalmával is küzd.

Ennek azonban mintha nyoma se lenne a futamokon. A McLaren tehetsége idén már vívott néhány szép csatát, a legemlékezetesebbet Ausztriában Hamiltonnal; sokáig helytállt honfitársa előtt, aki végül az előzés közben csak dicsérni tudta ifjú kollégáját. Norris nem tűnt bizonytalannak a párbaj közben, de most, utólag elismerte, az volt, legalábbis ahhoz viszonyítva, ahogy később érezte magát. Viszont azt, hogy kitartott, jó jelnek veszi. „Értékes volt, mindenképpen olyasmi, ami a jövőben, hasonló szituációkban a segítségemre lesz. Megnyugtató a tudat, hogy ugyanilyen helyzetekben képes leszek majd felvenni a versenyt vele és akár le is győzni. Nem azt mondom, hogy hirtelen versenyeket fogok nyerni; ez nem így működik. De már tudom, hogy mire vagyok képes valaki olyan ellen, mint Lewis” – idézte fel a hétszeres világbajnokkal vívott küzdelmét a Motorsport.comnak.



Gyorsan leszögezte ugyanakkor, ez nem csak Hamilton ellen válik majd hasznára, általánosságban is jót tesz neki. „Az első napomtól kezdve versenyzek, és amikor valaki mögötted jön, függetlenül attól, hogy ki az, ha gyorsabb, nyomás alá kerülsz. Nem hinném, hogy a tény, hogy ez most Lewis volt, bármin változtatna. Nincs az az érzés, hogy ’Úristen, most mit csináljak?’, de egy kicsi különbséget persze jelent, elvégre ő a világ egyik legjobb versenyzője. Szóval tudod, hogy semmilyen lehetőséget nem zár majd ki, hogy megelőzzön” – dicsérte ő is kölcsönösen ellenfelét.

Hamilton tükröt tartott elé, hogy igenis képes jól teljesíteni. Norris is kezdi érezni, hogy a sok elismerő szó nem véletlen, és ez után az eset után kifejezetten sokat javult az önértékelése. Még így is két lábbal a földön jár azonban. „Nem mondom, hogy nem fogok hibázni nyomás alatt, mert fogok. De képes vagyok jól szerepelni, és nem lesz egyszerű hibázni vagy feladni. Idén az önbizalmam, sok különféle történésnek köszönhetően egyértelműen nőtt, és szerintem ez nagyon jó nekem is. Most már hiszek magamban. Mert egyébként mindig félek, ha valamilyen új szituációba kerülök” – mesélt őszintén a fiatal brit.

Nem kizárólag a pályán tapasztaltak eredménye ez azonban; Norris elismerte, sokat dolgozik a hétköznapokban is azon, hogy kellően összeszedett legyen. Még a közösségi oldalaktól is távol marad, hogy jobban tudjon fókuszálni. Pedig rengeteg követője van minden platformon, és azt nem tagadja ő sem, a támogatás jólesik neki. Bár még mindig alig fogja fel, hogy az a sok ember mind neki szurkol. „Sose hinnéd, hogy egyszer te leszel az. Hihetetlen.” Népszerűségét pedig jó célra szeretné felhasználni, és példája erre is címvédő honfitársa. „Meg kell tanulnom, hogyan kamatoztassam ezt, hogyan használjam jól azt a pozíciót, amiben vagyok. Nemcsak versenyzőként, hanem a Formula-1-en kívül is. Meglátom, mit tanulhatok belőle, hogy olyan nagy hatással lehessek másokra, mint Lewis” – vázolta céljait Norris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: