DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem vonul még nyugdíjba a Red Bull két öregje

Az F1-nek 2016 óta alsó korhatára van, azonban hogy ki meddig marad, azt nem korlátozzák. Ennek köszönhetően sok nyugdíjas korú mászkál még a paddockban, és többen még mindig hosszú távra terveznek.

Fiatalok és idősek sportja egyaránt a Formula-1. Míg a versenyzői generáció egyre csak fiatalodik – amit többen egyáltalán nem tekintenek negatív folyamatnak –, addig a csapatok bokszfalain és motorhome-jaiban ott találjuk az évtizedek óta a száguldó cirkuszban szolgáló veteránokat. Mivel pedig az F1-ben nyugdíjkorhatár nincs, így az éltesebb generáció sokáig fogja még képviseltetni magát.

A Red Bull egyike azon csapatoknak, ahol a legbefolyásosabb tagok már időskori napjaikat élik. Dietrich Mateschitz, az istálló társalapítója 77 éves, míg a tanácsadó, Helmut Marko idén töltötte 78. életévét. Mindketten aktívak még a csapat életében; bár Mateschitz ritkán tűnik fel a paddockban, Marko rendszeresen személyesen felügyeli a Red Bull és kiscsapata, az AlphaTauri versenyhétvégéinek menetét, és ha a helyzet úgy hozza, a véleményét sem épp csendben mondja el.



Ahogy a Formula-1 egyre több és több versenyt szeretne egy szezonba bezsúfolni, egyre kisebb időközökkel, a menetrend úgy válik egyre feszítettebbé, amit egy korosabb szervezet talán már nem tolerál olyan mértékben. Amikor ennek kapcsán azt tudakolták a Red Bull „fiatal”, 47 éves csapatfőnökétől, Christian Hornertől, szervezhetik-e hamarosan a két öreg búcsúbuliját, határozottan reagált. „Nem, abszolút nem” – jelentette ki a brit, aki szerint osztrák főnökein meg se látszik a koruk. „Mindketten jó formában vannak. Szerintem a hegyi levegő teszi. Totóról se mondanád meg, hogy már 65!” – viccelődött Horner, aki természetesen nem hagyhatta ki, hogy ne szúrjon oda szintén osztrák (egyébiránt nála csak egy évvel idősebb) riválisának.

„Jó formában vannak, és erősen motiválja őket a Formula-1. A Red Bull elkötelezett az F1 iránt, jól mutatja ezt a két csapat, az Osztrák Nagydíj, idén a Stájer Nagydíj is, és azok a hatalmas beruházások a saját motorunk fejlesztésére, amit egyesek vakmerőnek gondolhatnak. De ez csak a Red Bull. Ez a lehetetlennek tűnő dolog, a független motorgyártóvá válás Dietrich és Helmut vezetése nélkül nem valósulhatna meg. Nagyszerű, hogy továbbra is van jövőképük és lelkesedésük a Formula-1 iránt” – folytatta Horner.

Végezetül – az F1 világából nem elsőként – hangsúlyozta, hogy ez egy olyan sport, ahol valóban nem számít az életkor, és erre egy elég extrém példát hozott. „Jó látni, hogy Bernie 90 évesen is még mindig igencsak aktív. Ez is csak azt mutatja, hogy akár fiatal vagy, akár a skála másik végén állsz, a kor nem akadály” – utalt az F1 egykori nagyurára a Red Bull-os.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: