DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

McLaren: Meglehet a vb-bronz Landónak

Bár nem a világbajnoki címért küzdő csapatokat erősíti, Lando Norris így is a harmadik helyen áll a pontversenyben. 64 ponttal marad le ugyan, de befészkelte magát a két Red Bull és Mercedes közé.

Ha ránézünk a pilóták egyéni ponttáblázatára, feltűnhet, hogy a McLaren-nevelt Lando Norris kakukktojásként üldögél a két Red Bull és a két Mercedes szendvicsében. A fiatal brit öt pontos előnye az őt követő Valtteri Bottas előtt ugyan nem mondható kényelmesnek, de idei kiegyensúlyozottságát látva arra sincsen garancia, hogy hátrébb esik. Főnöke, Andreas Seidl szerint legalábbis lehet bízni Norris év végi dobogójában.

Az ifjú tehetség, aki zsinórban tizenöt pontszerzésével a McLaren legsikeresebb versenyzője ebből a szempontból, idén már háromszor is felállhatott a pódiumra, és bár csapata a konstruktőri bajnokságban elsősorban a Ferrarival küzd, ő nem egy versenyen messze a vörösök előtt a Mercedesek életét nehezítette meg. Seidl optimizmusát erre a tényre építi. „Lando erős teljesítményének köszönhetően, a csapatmunkával és a versenyképes autóval kiegészítve tíz verseny után a harmadik helyen állunk, és reális, hogy ott is maradjunk. Meglátjuk, mit hoz a szezon második fele” – nyilatkozta a német az F1 hivatalos oldalának.

Persze próbálnak felkészülni a rosszabb kimenetelre is, hiszen, bármennyire tündökölnek is most, ez még nem az a vb-győztes autó, amit látni szeretnének. „De hogy mennyire reális, azt nehéz megmondani. A Red Bullé és a Mercedesé is egyértelműen jobb autó, és Valtterinek és Checónak már volt néhány remek versenye idén, és a múltból kiindulva, meg tudják csinálni. Plusz legyünk őszinték, a Red Bull és a Mercedes balszerencséje is kell ehhez, mert a tiszta tempónk nem elég ahhoz, hogy legyőzzük őket” – igyekezett nem túlzott elvárásokat támasztani a csapattal szemben Seidl.



Norris, aki saját maga szerint is sokkal érettebbé vált harmadik F1-es szezonjára, a wokingiak vezéralakja lett, aminek a csapat már csak azért is örül, mert a jelenleg még küszködő „újoncot”, Daniel Ricciardót is húzhatja. Az ausztrál a Brit Nagydíjon az ötödik helyen ért célba, ami eddigi legjobb eredménye idén, és hozzájárult ahhoz, hogy a McLaren ne veszítsen sokat előnyéből a Ferrarival szemben. Az olaszok Leclerc második helye által négy pontot hoztak rajtuk, de 15 ponttal még mindig a brit alakulat áll jobban.

Seidl elégedett a Silverstone-ban látottakkal, és reméli, Ricciardo karrierje innentől felfelé ível majd náluk. „Nagyon örülök Daniel fejlődésének. Nagy lépés volt ez a pénteki időmérőn, és utána a versenyei is jól sikerültek, amit nagyszerű volt látni” – utalt a pilóta időmérős 7., valamint a sprintversenyen elért 6. helyére. „Persze ahogy ő is mondta a versenyt követően, még mindig dolgoznia kell azon, hogy utolérje Landót. De az a fontos, hogy tesz érte, az autóban már kényelmesebben érzi magát, és látható az előrelépés az előző versenyekhez képest, ami örömteli” – dicsérte másik versenyzőjét is a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: