DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Russell sem érti, mi történik autójával szombatonként

Ha valami túl sokszor történik meg, akkor idővel már csodaszámba se megy. Így van ez George Russell-lel is, aki szombatonként már nem tud meglepetést okozni. Csak magának.

Russell ereje az időmérőkön már tavaly is látszott; noha egy Williamsben ül, nem egyszer került be a Q2-be. Kezdetben még alaposan meglepte az F1 világát teljesítményével, aztán kiegyensúlyozottságát látva ráragasztották a Mr. Szombat becenevet, amitől ő már nagyon szeretne megszabadulni.

A közönséget nem éri már váratlanul lassan az sem, hogy a fiatal brit a Q3-ba is továbbröpül, ő maga azonban most bevallotta, fogalma sincs, mi történik szombatonként. Sokkal szívesebben látná ezeket a top10-es eredményeket olyankor, amikor pontot is kapna érte. (Mondhatnánk, hogy a versenyen, de a múlt hétvége éppen furcsa kivétel volt ebből a szempontból. Bár verseny volt, kvalifikációnak számították, így a legjobb hármon kívül nem is jutalmaztak senkit pontokkal, Russell így hiába zárt a kilencedik helyen.)

Legutóbbi helyezése egy 12. pozíció, és szerinte még ez is túlteljesítés. „Végtére is nem érdemeltük volna meg, hogy előrébb végezzünk. Nem tudom, hogy sikerült ennyire előre kvalifikálnunk magunkat” – nyilatkozta a Brit Nagydíjról. Szerinte nem az időmérőből kellene kiindulni. „Papíron még mindig csak a kilencedik leggyorsabb csapat vagyunk. Az első, második és harmadik szabadedzésen, illetve a versenyen csak a kilencedikek. És aztán az időmérőn valahogy bejutunk a legjobb 10-be vagy 12-be.”



A jó kvalifikációs pozíció aztán a versenyen már cseppet sem előny. „Vasárnap így legalább nyolc gyorsabb autó van mögöttünk, és nehéz őket tartani. Három, négy, vagy talán öt tizeddel is gyorsabbak, mint mi. Akkora tempóelőnnyel már nincs nehéz dolguk. A gumikkal is jobban bánnak, mint mi, szóval a verseny a végén mindig arról szól, hogy a tükröt nézem, és próbálom magam mögött tudni őket.”

A brit tehetség ennek ellenére kemény és izgalmas csatákat vívott a közelmúltban, elég csak az Osztrák Nagydíjon Fernando Alonsóval folytatott hosszú párharcára gondolni, az utolsó pontszerző helyen. A majdnem megkaparintott pontok folyamatos elvesztése frusztrálja Russellt, de úgy érzi, panaszkodni sem lenne helyénvaló, hiszen összességében semmi váratlan nem történik. „Vasárnaponként hátrafelé haladunk. Nem hiszem, hogy ez azért lenne, mert vasárnap rossz munkát végzünk. Éppen hogy az időmérőn teljesítünk kiemelkedően. Ez elég trükkös.”

A Williams-pilóta szerint ez egyáltalán nem szándékos a csapat részéről. „Sosem az időmérőre fókuszálunk, a versenyre teszünk fel mindent. Nem tudom, hogy mi lépünk előre, vagy a többiek hibáznak, úgy tűnik, egy körön, nyomás alatt, egy-két tizednyi veszteség is nagy különbséget jelent. Vasárnap viszont, mikor elkapod a ritmust és több körön keresztül feszegeted a határokat, visszajön az előny.”

Russell mindezek ellenére optimista, úgy érzi, tudják a csapatnál, mire kell a hangsúlyt helyezniük, és remélhetőleg ez hamarosan valóban azokat a várva várt pontokat hozza majd. „Csak nagyon jó munkát kell végeznünk, minden tekintetben, a gumikezeléssel, a pályapozícióval. És akkor én is jól fogom magam érezni az autóban. De szerintem jobb munkát is végzünk, mint a többség” – mondta a brit, nem feledkezve meg csapata méltatásáról sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: