DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Inkább Mr. Vasárnap lenne Russell

George Russell a gyengélkedő Williams ellenére rendre figyelemre méltóan teljesít, különösen az időmérők az erősségei. Szíve szerint azonban másra cserélné az emiatt ráaggatott jelzőt.

Ha azt mondjuk, Mr. Szombat, a Formula-1 jelenlegi mezőnyében ez félreérthetetlenül egy embert jelöl. George Russell azok után kapta ezt a címet, hogy debütálása óta a Williamsnél egyetlen csapattársa sem tudta legyőzni kvalifikáción, és szombatonként egyébként is rendre erőn felül teljesít.

Bár a jövőre a Mercedes ülésére is pályázó brit tehetség hízelgőnek tartja, hogy ennyire dicsérik az időmérős teljesítményét, még sincs igazán kibékülve a becenevével, lévén, hogy a sport lényegi része mégiscsak a vasárnapi verseny. „Próbálok inkább Mr. Vasárnap lenni, semmint Mr. Szombat. Törekedni kell az egyensúlyra” – nyilatkozta Russell a pénteki szabadedzések után.

„A szombatot egész jól kézben tartjuk, így a vasárnapra igyekszünk fókuszálni. Múlt héten például a 14. helyre kvalifikáltam, aztán a második kör végére visszaestem a 18. helyre, és végül a 12. helyen zártam. A pontokat tényleg csak vasárnap osztják.”



Russell tisztázta, ez természetesen nem jelenti azt, hogy félvállról akarja venni az időmérőt, de jobban örülne, ha a befektetett munka inkább a futamon térülne meg egy jó eredményben. „Nyilvánvalóan szeretném, ha szombaton is jó napom lenne. Ugyanúgy be szeretnék kerülni a Q2-be, de a hangsúlyt akkor is a vasárnapra szeretném helyezni.”

„Ebben a sportban a saját szerencséd kovácsa vagy, és nem akarom, hogy mások hibájától függjön a pontszerzésem. A saját érdememből szeretnék ott lenni és pontokat gyűjteni” – folytatta, megjósolva azt is, melyik futamon lehet rá egyértelmű esélye. „Tavaly Imolában majdnem sikerült, és semmi okát nem látom annak, hogy ez idén máshogy lenne.”

A Mercedes-pártfogolt a pénteki gyakorlásokon a 15., illetve a 16. helyen zárt, és optimista a hétvége hátralévő részével kapcsolatban. „Élveztem nagyon, az autó jó, megtankolt állapotban erős a tempónk – erősebb, mint szokott. Ez a legnagyobb pozitívuma a napnak.”

Russell azt is bevallotta, egyelőre visszafogottan vezetett. „Nem láttam értelmét túlságosan nyomni, fölösleges kockázat. Nagyon sok helyen kell használnod a kerékvetőt, és ha esik is, akkor igencsak rizikós – és még csak a második szabadedzésnél járunk. De megtettünk jópár kört, és eddig minden jónak tűnik” – foglalta össze péntekjét a pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: