DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hamilton: Újra tisztelnünk kell egymást Maxszal

Még hosszú órák elteltével is forrnak az indulatok a vasárnapi Hamilton-Verstappen ütközés után. Mindkét fél a saját igaza mellett kardoskodik, miközben a szócsaták közt elveszett a lényeg.

Ha nem lett volna eddig is feszült a viszony a két bajnokaspiráns és csapataik között, a tegnap történtek után végképp egymás torkának ugrottak. Miután Lewis Hamilton előzési kísérlete Max Verstappen falba csapódásával, majd kórházba kerülésével ért véget, az üzengetések már a verseny közben megkezdődtek a csapatfőnökök között.

Christian Horner szerint nonszensz, hogy Hamilton a maga tapasztalatával épp ott, a szezon leggyorsabb kanyarjában próbálta meg a manővert, míg Toto Wolff, aki e-mailben is zaklatta a versenyigazgató Michael Masit, megérdemeltnek érzi a győzelmüket. Később a két pilóta is beszállt a szóváltásba, Hamiltonnak esze ágában sincs elnézést kérnie Verstappentől, aki sportszerűtlennek és tiszteletlennek titulálta ellenfelét.

A tiszteletet a brit is hiányolja, aki sokadjára szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Noha alapvetően továbbra sem tartja jogosnak a 10 másodperces büntetést – a győzelme után következő gyűlölethullámot pedig főleg nem –, most arról beszélt, nem szeretné, hogy végérvényesen elmérgesedjen a viszony.

„Szeretném azt hinni, hogy általánosságban az ilyen esetekből mindannyian tanulunk. Ritkán van olyan incidens, ami 100%-ban csak az egyik hibája. Mindig vegyes, mert nyilvánvalóan két ember kell hozzá. Így mindketten tudunk tanulni belőle” – kezdte a Mercedes-pilóta, aki aztán konkrétan az ellenfelével kapcsolatban is megszólalt.



„Azt mondanám, hogy Max valószínűleg az egyik legagresszívebb versenyző itt, de ez csak a személyes véleményem. Remek munkát végez, de azt hiszem, meg kell találnunk az egyensúlyt a pályán. Helyet és tiszteletet kell adni egymásnak, és akkor versenyezhetünk tovább anélkül, hogy összeütköznénk” – hangsúlyozta Hamilton, mennyire nem szeretné ő sem, ha ez a mostani történet rendszeressé válna.

Annak ellenére, hogy hogyan végződött, a hétszeres bajnok nem gondolja, hogy ez a párharc valami extra lett volna a többi egymásra találásukhoz képest. „Ez egy normál csata volt. Amikor fiatalabb voltam, minden bizonnyal én is agresszív voltam – annyira azért nem, mint Max. Most pedig úgy vélem, idősebb fejjel ez nekem már egy maraton, nem sprint. Azt hiszem, én jobban tudom, hogy versenyzem” – üzent egyúttal a kritikusoknak is.

A brit összességében továbbra sem bánja, amit tett, szerinte a bajnokság jelen állását figyelembe véve ez a megfelelő hozzáállás. „Harcban állunk egymással, és idén nagyon agresszív. Az esetek többségében nekem kellett engednem, hogy elkerüljük a balesetet, és a verseny későbbi pontján újra megvívhassunk. Ahogy szombaton is láthattuk, ha előre kerülnek, túl gyorsak. Szóval ha jön a lehetőség, meg kell ragadni. Most is ezt csináltam. Szerencsére nem tudta zárni az ívet. Ami kevésbé volt szerencsés, hogy az agressziója megmaradt, és ütköztünk” – ismételte a már vasárnap, rögtön a leintés után megfogalmazott véleményét a világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: