DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Imádom és utálom is Angliát

A Formula-1 bölcsőjébe, Nagy-Britanniába látogat a hétvégén a mezőny. Tízből hét csapat főhadiszállása is a szigetországban van, így sokan kötődnek a paddockból a helyhez, még a más nemzetiségűek is.

Például Fernando Alonso, akinek csapata, az Alpine ugyan francia színekben versenyez, de a névváltoztatás után is megtartották központjukat Enstone-ban. A spanyol karrierje során sok időt töltött Nagy-Britanniában, hiszen a Renault-n kívül egy brit alakulat, a McLaren pilótája is volt.

Ennyi brit, pontosabban angliai év után Alonso elismerte, kialakult egyfajta kötődés közte és az ország között. „Nekem ez se veled, se nélküled kapcsolat Angliával” – nyilatkozta a Brit Nagydíj előtt a kétszeres világbajnok. „Általánosságban szeretem az angolok életvitelét; a fegyelmet, a hűséget, a munkaetikát.”

Külföldiként idegen földön azonban vannak olyan különbségek, amiket évek múltán sem tudott teljesen megszokni. „Viszont Spanyolországból származom. A jó időt, a napsütést szeretem, és akármikor ellenőrzöm az időjárást, mielőtt Angliába megyek, mindig esik, vagy szeles, vagy ködös, vagy hasonló.” Igaz, ha hihetünk az előrejelzésnek, a hétvégén ezzel épp nem lesz problémája, ugyanis kellemes, napos nyári időt jósolnak a nagydíj mindhárom napjára.



Ami a pályát illeti, Alonso szeret ide visszatérni. „Fantasztikus pálya, mindig jókat tudunk rajta versenyezni. Volt néhány emlékezetes eredményem itt, amik közül az egyik legjobb a 2006-os Renault-s győzelmem. A pálya nagy részét élvezem, de ha csak egy szeletet kellene belőle kiválasztanom, akkor a gyors középső szektort mondanám, a Copse-tól a Maggots-Beckettsig. A modern F1-es autók sebességével és tapadásával végigszáguldani rajta elképesztő élmény versenyzőként.”

A kétszeres bajnok annak is örül, hogy ismét nézőket köszönthetnek a lelátókon, idén először teltházzal. „Nagyszerű lesz látni őket. Különleges így a hangulat.” Az pedig külön pozitívum, hogy a sportág hazájában lesz lehetőség erre; Alonso szerint Anglia kivételes helyet foglal el az F1-világ szívében. „A Formula-1 és Anglia tulajdonképpen egy és ugyanaz. Mindannyian brit székhelyű gyárakban nőttünk fel, angol környezetben, angol szerelők, mérnökök közt. Szóval amikor Silverstone-ba megyünk, az az egész F1-nek hazai verseny, és ez már évek óta így van.”

A spanyol felvetette, ez extra nyomást is jelenthet a résztvevőknek, de az otthon érzése mindenért kárpótol. „Ez azon versenyek egyike, amelyen jól szeretnél teljesíteni, mert komoly figyelmet kap az egész közösség részéről. Sok csapattagnak itt él a családja, és rengetegen támogatják őket. A gyárban dolgozók közül is sokan ha csak egyetlen versenyre mennek egész évben, az biztos, hogy Silverstone, hiszen ez van a legközelebb az otthonukhoz. Szóval ez mindenkinek fontos verseny” – mondta Alonso, aki nemcsak az atmoszféra, hanem a sprintfutam miatt is izgatottabban várja a hétvégi Brit Nagydíjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: