DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Hazájában sem bíznak már Bottas maradásában

A Mercedes egyetlen elérhető üléséért jelen állás szerint mindössze két pilóta, Valtteri Bottas és George Russell vív egymással. Egyre többen vélik úgy azonban, hogy Bottas ezúttal csomagolhat.

Bár a Mercedes hivatalosan a nyári szünetig nyitva hagyja a kérdést, az F1 világa mintha már tényként kezelné, hogy Valtteri Bottas karrierje az Ezüst Nyilaknál idén véget ér. Martin Brundle-t például nem lepné meg, ha már a Brit Nagydíjon bejelentenék George Russell szerződtetését, Helmut Marko szerint pedig „nem releváns” az a kérdés, hogy a Red Bull tenne-e ajánlatot a britnek, ha elérhető lenne.

Bottas hazájában, Finnországban is egyre kevesebben fogadnának már az újabb szerződéshosszabbításra. Autóversenyző honfitársa, Toni Vilander a finn MTV-ben latolgatta a Mercedes-pilóta esélyeit. „Game over” – jelentette ki lényegre törően, mit vár Bottas és a Mercedes viszonylatában.

Természetesen tovább is fejtegette kollégája helyzetét. Ahogy fogalmazott, Russell „már ott liheg a nyakában.” Abban viszont egyetért a Mercedesszel, hogy látszólag nem sietnek sehova a döntéssel. „Az elsődleges számukra az volt, hogy Hamilton jövőjét mielőbb tisztázzák. Most, hogy ez megvan, nem kell kapkodniuk a másik pilótával” – mondta Vilander.



A finn szerint akárhogyan is határoz a csapat, a leghasznosabb, amit tehetnek Bottasszal, ha valóban várnak. „Véleményem szerint a legjobb lenne, ha megmondanák Valtterinek, hogy figyelj, a szezon eleje nehéz volt, elszúrtuk. Most viszont jobban kellene teljesítened. Menjünk még öt-hat futamot, és utána meglátjuk.”

Vilander úgy véli, ha a Mercedes ily módon változtatna kommunikációján, Bottas sokkal inkább felelősséget érezne a karrierjéért, és talán a formája is javulna. „Ez annyit jelentene, hogy a te kezedben van; ha jól teljesítesz, nem lesz csere.” Azt azonban ő is elismerte, a Mercedesnek a jövőre is gondolnia kell. „Minden valószínűség szerint Hamilton mostani, kétéves szerződése az utolsó a csapattal. Ki kell nevelni a következő bajnokot, hogy folytatódhasson a sikersztori.”

Ez a következő Vilander szerint is Russell lesz, attól azonban nem tart, hogy néhány pletykával ellentétben már év közben megtörténne a pilótacsere. „Russell része a Mercedes juniorprogramjának. Ha fel akarják őt emelni a csapathoz, azt megtehetik a szezon után. Nem hiszem, hogy azonnali hatállyal szerződtetnék.” A finn azt is hozzátette, a bejelentés is egész nyugodtan várhatna; Bottas szempontjából mindenképpen ez lenne a legszerencsésebb. „Nem lenne jó Valtterinek már most megmondani, hogy nem folytathatja. Láttuk, mekkora fiaskó volt ez tavaly a Ferrarinál Vettellel, mikor már a szezon elején hivatalossá vált a távozása” – emlékeztetett a négyszeres világbajnok 2020-as vesszőfutására.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: