DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Palmer: A Mercedes belengette a fehér zászlót

A Renault egykori pilótája, Jolyon Palmer szerint a Mercedes „megadta magát” a Red Bull-lal szemben az Osztrák Nagydíj folyamán. A brit szerint a bajnoki címvédő istálló nem megfelelő döntései miatt mindkét bajnokságban fontos pontokat dobott el Milton Keynes-i riválissal szemben.

A két Mercedes-versenyző a 4. és 5. helyről várhatta a piros lámpák kialvását a második Red Bull Ringen rendezett futamon. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas már a biztonsági autós újraindítást követően pozíciót nyertek, miután Sergio Perez az előzési manőverét követően a sóderágyban kötött ki.

A hétszeres világbajnok pilóta – aki a napokban hosszabbította meg a szerződését a brackley-i istállóval – ezt követően sokáig üldözte Lando Norrist a második helyért és végül a 20. körben sikerült is dűlőre jutnia honfitársával szemben. A McLaren pilótája a Perezzel való találkozásáért egy 5 másodperces büntetést is kapott, ami miatt Bottas is át tudta őt ugrani a bokszkiállások során.

 



Azonban ezt követően érkeztek a problémák. Hamilton autójának bal oldalán sérüléseket fedezett fel a csapat a bokszfalról, ami miatt Bottas és Norris is rohamtempóban elkezdett közeledni felé. A BBC szakértője, Jolyon Palmer nem értette a Mercedes döntéseit, mivel a Toto Wolff által irányított istálló először arra utasította finn pilótáját, hogy „tartsa a pozícióját és ne támadja meg Hamiltont”, majd pár kör múlva a fülére szóltak, hogy „szabadon versenyezhetsz Lewisszal.”

„A mai verseny egyfajta fehér zászló volt a Mercedes részéről, mert nagyon úgy nézett ki, hogy az egyéni bajnokság kárára áldoztak fel pontokat” – véli a brit szakértő, akinek a legjobb F1-es eredménye egy hatodik hely volt, amit a 2017-es Szingapúri Nagydíjon ért el. „Látszott, hogy a konstruktőri bajnokságot tartják szem előtt, mert Bottasnak is végig azt mondták, hogy tartsa maga mögött Perezt. Ezt nem értettem, mert szerintem az F1 az egyéni bajnokság megnyeréséről szól.”

„A Mercedes egyszerűen nem használta ki az előtte adódó lehetőségeket. Engedni azt, hogy Bottas versenyezzen Hamiltonnal szemben? Végül ebből nem is lett semmi, mert félreállították Hamiltont Bottas elől. Soha nem láttam még olyat, hogy a kiélezett bajnoki harcban feláldozod a bajnoki éllovas pilótádat a másodszámú versenyződ előnyére.”

Palmer a végén Max Verstappen és az elvesztett második hely miatt szomorkodó Lando Norris teljesítményét is méltatta. Az egykori F1-es versenyző szerint a holland versenyző „képes volt a maximumot kihozni a mezőny legjobb autójából” és hozzátette, hogy a McLaren brit titánja számára „a mostani verseny egy szintlépést jelentett”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: