DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kinek hány dobogója van az F1-es mezőnyben?

Természetesen ezt a listát is a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton vezeti, de vajon mi a sorrend mögötte és kik állnak még pódium nélkül? Legújabb grafikánkon ezt gyűjtöttük össze.

Bár a „nagy hármasba” (győzelmek, pole-ok, leggyorsabb körök) nem szokták belevenni, a dobogós helyezések száma is sokat elárul egy Formula-1-es pilóta eredményességéről. A jelenlegi mezőny húsz tagjából tizennégyen már pezsgőzhettek legalább egyszer a pódiumon: a három újonc mellett a Williamsnél és az Alfa Romeónál senyvedő George Russell, Nicholas Latifi, Antonio Giovinazzi duó jelenti a kivételt.

dobogok-grafika



Aligha meglepő, hogy az aktív pilóták közül Lewis Hamilton ilyen tekintetben a legsikeresebb: 171 dobogós helyezése egyébként az örökranglistán is az első helyre jó. Őt Sebastian Vettel követi 122 top 3-as eredménnyel, míg a százasok klubját Kimi Raikkönen erősíti még – igaz, Fernando Alonso is csak háromra van ettől.

A világbajnoki éllovas Max Verstappent Valtteri Bottas előzi még meg a listán, de a holland – aki az 50. pódiumát veheti a célba az Osztrák Nagydíjon – akár közeledhet is a közeljövőben a finnre. A középmezőnyből az évekig a győzelemre esélyes Red Bullban ülő Daniel Ricciardo emelkedik ki 31-gyel, míg Charles Leclerc és Sergio Perez egyaránt 12-12-vel rendelkezik. Lance Stroll, Lando Norris, Carlos Sainz és Pierre Gasly egyaránt háromszor álltak dobogón – utóbbi egyszer annak legfelső fokán is –, míg Esteban Ocon egy alkalommal vehetett részt a pódiumceremónián.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: