DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Wolff a riválisokon gúnyolódik: „Legalább mind jót nevethetünk”

Több becsületességre lenne szükség a paddockban, mondta Toto Wolff, miután a McLaren sportigazgatója azonnal bepanaszolta a bokszutcában megforgó Bottast. A büntetést jogosnak, de túlzottnak érzi, miután a finn elismerte hibáját és nem keresett kifogásokat, mint más pilóta tette volna.

Hiába autózta a második legjobb köridőt a Stájer Nagydíj időmérő edzésén Valtteri Bottas, a finn csupán az ötödik pozícióból indulhat, mivel három rajthelyes büntetést kapott a második szabadedzésen a bokszutcában történt megforgás miatt. A versenyző, aki egy új módszer kipróbálása végett második sebességi fokozatban indult el kiállása után, kifakadt az időmérő után az igazságtalannak vélt büntetés miatt:

„A személyes véleményem az, hogy nagyon kemény ez a büntetés. Egy pillanatig sem gondoltam utána, hogy büntetés fog járni érte” – mondta el a finn. „De persze a többi csapat, amint esélyt lát erre, panaszkodni kezd, hogy ez túl veszélyes, és így tovább, úgyhogy megbüntettek minket. Így megy ez. Mindenki megpróbál kicseszni veled ebben a sportban. Persze, nyilván veszélyes tud lenni ez, ha sokan állnak a bokszutcában, de…”



Az incidens a McLaren boksza előtt történt. A wokingi istálló szerelői segítették irányba állítani a Mercedest, de pillanatokkal később éppen az istálló sportigazgatója, Paul James mószerolta be Bottast a versenyigazgatónak. „Michael, ez abszolút nevetséges. Elkaszálhatta volna a srácokat és a bokszfalat is” – hangzott el a közvetítésben is a Michael Masivel folytatott rádiókommunikáció. Erre célzott Bottas, a csapatfőnök, Toto Wolff pedig még csípősebb hangnemet ütött meg.

„Nagyon szórakoztató, hogy egyes sportigazgatók milyen gyorsan elkezdenek Masinek rádiózni, és mindjárt az Armageddonhoz hasonló jeleneteket festenek le. Szerencse, hogy ezek a csatornák már nyilvánosak, így mindannyian nevethetünk egy jót” – hangzott el a Mercedes sajtótájékoztatóján Spielbergben. „A másik oldala, hogy Valtteri megforgott a bokszutcában és valaki tényleg megsérülhetett volna. Ha sétatempóban történik is, mint pénteken, még úgy is súlyosan megsérülhet valaki.”

„Ezért meg is értem a büntetést. Mindazonáltal nagyon szigorúnak találom, különösen olyasvalaki ellen, mint Valtteri, aki sosem szokott bakizni. Nagyon őszinte volt a magyarázata is, mások talán arra panaszkodtak volna, hogy nem tudják, mi történt, biztos a reklámfelfestés csúszott és azon kellene változtatni… Ő viszont őszintén előállt azzal, hogy a rajtját próbálta optimalizálni és elvesztette az irányítást. Kicsit több becsületességre lenne szükség a paddockban is, ami Valtteriben megvan. Például az olyanoknak, akik rögtön a gombot nyomják és panaszkodnak a többiekről” – ostorozta a McLaren sportigazgatóját Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: