DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alonso: Nagyjából ott vagyunk, ahova vártuk magunkat

Bár a szabadedzések alapján erősebbnek tűnt az Alpine, a kilencedik rajthellyel sem elégedetlen a kétszeres F1-es világbajnok, akinek „vannak elméletei” arra, miért szerepelnek rendre jobban pénteken.

A Francia Nagydíj szabadedzésein az Alpine, különösen Fernando Alonso jelentette az egyik kellemes meglepetést. Az időmérőn aztán a spanyol ugyan bejutott a Q3-ba, ott azonban csak a kilencedik helyre kvalifikálta magát, ráadásul két Ferrari, egy McLaren és egy AlphaTauri is előtte végzett, így messze volt attól, hogy ő legyen a középmezőny legjobbja. Alonso ennek ellenére nem volt csalódott – így értékelt csapata szombati sajtóközleményében:

„Elégedett vagyok a mai nappal, és szerintem többé-kevésbé ott vagyunk, ahova vártuk magunkat. Jónak tűnt a tempónk az időmérő előtt, és aztán úgy éreztem, néhány kivétellel kihoztuk a maximumot a köreinkből az edzésen. Rendkívül szoros lesz a csata vasárnap, sok gyors autó van körülöttünk ugyanolyan gumikon. Összességében úgy gondolom, elégedettnek kell lennünk a rajthelyünkkel, a pontokat pedig vasárnap osztják, szóval alaposan fel kell készülnünk a futamra.”

alonso-alpine-franciagp-1



Alonso az időmérő után azon is elmélkedett, hogy vajon miért esik vissza rendre a teljesítményük péntekről szombatra, s bár a versenyzőnek vannak elméletei, arra is rámutatott, hogy ez a tendencia azért nem mindig rajzolódik ki:

„Láthattuk már néhány alkalommal, hogy a szabadedzéseken előrébb végzünk, mint aztán az időmérőn és a futamon, szóval nem tekintek reprezentatív képként a szabadedzésekre” – idézi Alonsót a PlanetF1.com. „Nehéz lesz sok pontot szereznünk, versenyképes autók vannak körülöttünk: a két McLaren, a két Ferrari és Gasly, emellett nyilván a 11. helyről és hátrébbról indulók szabadon választhatnak gumit. Szóval optimistának, de egyúttal realistának is kell lennünk. Úgy vélem, szerezhetünk néhány pontot, de egy normál versenyen nem túl sokat.”

„Van persze néhány teóriánk erre. Nyilván minden verseny után igyekszünk kivizsgálni, de ez azért nem egyértelmű trend, Portimaóban például jó teljesítményt nyújtottunk a futamon is. Kisebb volt a gumikopásunk ott, mint a többieknek, a tempónk is nagyon jó volt, így őrült módjára előzgettük őket az utolsó körökben. Szóval nem egyértelműen eldöntött tény ez, úgy tűnik, minden hétvége más. Így az ismeretlenbe ugrunk most is, de pénteken jónak tűnt a hosszabb etapos tempónk, úgyhogy meglátjuk, mire leszünk képesek.”

Alonso csapattársa, Esteban Ocon egyébként 11. helyen zárta az időmérőt a Paul Ricard pályán, így éppen nem fért be a harmadik etapba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: