DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Norris megúszott egy szigorúbb büntetést

A McLaren pilótája az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérőjén elkövetett hiba miatt kapott hátrasorolást. Nem örült neki, de az FIA elmondása szerint keményebb megrovást is kaphatott volna.

Lando Norris háromhelyes rajtbüntetéssel és három büntetőponttal állt rajthoz a múlt hétvégi bakui F1-es futamon, miután az időmérő edzésen hibázott. A Q1-ben Antonio Giovinazzi balesete közben épp a bokszutca bejáratának közelében járt, amikor piros zászlós fázis lépett érvénybe, így minden autónak kötelessége volt kihajtani a bokszba. Norris némi rádiózás és hezitálás után egy plusz kör erejéig a pályán maradt, amit az FIA határozottan szabálytalannak minősített.

E0NlXWxWQAEK9hs



Norris hangot emelt az ítélet miatt, szerinte ugyanis semmi rosszat nem tett, a bokszba csak a fehér vonal átlépésével tudott volna behajtani. Úgy érzi, bizonyos helyzetekben mérlegelniük kellene a felügyelőknek, nem feketén-fehéren értelmezni a szabályokat. Erre reagálva nyilatkozott az F1 versenyigazgatója, aki tisztázta a helyzetet.

„A gokartos szériáktól kezdve egészen az F1-ig minden sorozatban egyértelmű üzenetet hordoz a piros zászló: lassíts, és azonnal hajts a bokszba. Ezzel kapcsolatban egy hatévesben sem lehet kétség, aki életében először gokartozik” – idézte a Motorsport Michael Masit, aki hozzátette: egy ilyen vétségért öt rajthelyes büntetés jár automatikusan, de a felügyelők pontosan azt tették, amire Norris vágyott – figyelembe vették, hogy rövid ideje volt reagálni a helyzetre, emiatt a mclarenes csak háromhelyes hátrasorolást kapott. Norris így a kilencedik helyről rajtolva az ötödik pozícióban ért célba Bakuban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: