DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sainz: Vettel az egyik legjobb az F1 történetében

A Ferrarinál épp a négyszeres világbajnok helyére kerülő spanyol rengeteget tanult a némettől, amikor még Red Bull-os junior volt. Sainz mostani kollégájától, Charles Leclerc-től sem fél.

Ha a számokat nézzük, Sebastian Vettel a Formula-1 történetének legeredményesebb versenyzői közé tartozik a maga négy világbajnoki címével, ám a Red Bulltól való távozása óta egyet sem tudott hozzátenni a gyűjteményéhez. Sőt, utolsó két ferraris évében fiatal kollégája, Charles Leclerc felülmúlta őt, s a német már inkább csak sorozatos hibáival hívta fel magára a figyelmet.

Ennek ellenére a Scuderiánál épp a helyére igazolt Carlos Sainz úgy véli, hogy a jelenleg az Aston Martinnál is pont nélkül álló Vettel minden idők legjobbjai között van, és sokat tanult tőle, amikor még a Red Bull juniorja volt:

sainz-vettel-dppi-1



„Hosszú évek óta ismerem Sebet, és mindig is viszonyítási pont volt számomra a karrierem során” – nyilatkozta a spanyol a repubblica.it lapnak. „Számtalan órát töltöttem a Red Bull Racing szimulátorában, amikor nyerte a világbajnoki címeit, és rengeteg dolgot tanultam abból, ahogyan csinálta a dolgait a pályán és azon kívül egyaránt. Egyértelműen az egyik legjobb versenyző a sport történetében, és mindig is követendő példaképként fogok rá tekinteni sok szempontból.”

Sainznak most épp a Vettelt az előző két évben házon belül legyőző Leclerc oldalán kell helytállnia a Ferrarinál, de a spanyol nem tart a monacóitól: „Ez a Formula-1, a világ húsz legjobb versenyzője szerepel itt, és elkerülhetetlenül csatáznod kell ellenük, ha világbajnok akarsz lenni, még akkor is, ha a csapattársaid. Ez is része a játéknak. Ha tartasz tőle, hogy valakivel fel kell venned a harcot, akkor ez a sport nem neked való.”

A még mindig csak 26 éves pilótának korábban is volt már igen erős csapattársa többek között Max Verstappen személyében, s a Red Bull kötelékeibe tartozó fiatalként amúgy is hozzászokott a kompetitív környezethez:

„Folyamatos volt a versengés, de még egészséges határokon belül” – mesélt azokról az időkről. „Minden áron bizonyítani akarsz, és valahányszor beülsz a pilótafülkébe, le akarod győzni a többieket. Tudva azt, hogy mennyire nehéz üléshez jutni a Formula-1-be, tartasz tőle, hogy sosem fogsz odakerülni. De ha eltökélt vagy, hiszel a tehetségedben és keményen dolgozol, akkor ez a félelem elszáll, és csak arra koncentrálsz, hogy a legjobbadat nyújtsd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: