DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Button: A 11 évvel ezelőtti Hamilton teljesen más volt

Az előző évtized kezdetén három évig egy csapatban versenyzett Jenson Button és Lewis Hamilton. A 2009-es bajnok szerint egykori csapattársa teljesen más felfogásban versenyez, mint akkor.

Igen bátor lépésre szánta el magát 2009 végén az akkor éppen világbajnoki címet szerző Jenson Button. Mivel úgy érezte, hogy a Brawn GP-ből Mercedesszé átalakuló istállónál inkább a német versenyzőket szeretnék preferálni, ezért elfogadta a McLaren ajánlatát és pályafutása végéig oda is szerződött.

Nagy fába vágta azonban a fejszéjét, mivel csapattársa a már akkor is szupertehetségesnek kikiáltott 2008-as világbajnok, Lewis Hamilton lett. Azonban egyáltalán nem úgy alakult kettejük párharca, mint amitől sokan tartottak, Button ugyanis a gyengébb első évet követően 2011-ben már le is győzte az összetettben Hamiltont és a következő szezonban is csak minimális különbség döntött kettejük között. Mentalitását közelről is megfigyelhette.

Button rácáfolt a várakozásra és kemény csatára kényszerítette Hamiltont, többször le is győzte


„Lewis szókimondó volt, szupergyors és tényleg bármit elvezetett, amilyen autót csak kapott. Úgy gondolom, hogy Hamilton egészen másképp versenyez most már, mint akkoriban. Begyűjtötte a kellő tapasztalatot. Akkor még minden egyes kört leginkább padlógázzal akarta teljesíteni, mostanra viszont megértette, hogy mire van szüksége, hogy az autóval is a legjobban bánjon, miközben a körülményekhez képest a legjobban terelgeti autóját A-ból B-be” – mondta el véleményét Button a Sky Sports adásában.

Karrierje végén két éven át még Fernando Alonsóval is csapattársak lettek, őt is egészen jól megismerhette. „Fernando akkor már igazán ravasz, öreg róka volt. Pontosan tudta a korábbi évekből, hogy mit kell tennie a győzelemhez. Megvolt a kiemelkedően jó sebessége, de azt is érezte, mikor támaszkodjon a stratégiára. Ahhoz is remekül értett, hogyan alakítson ki közelebbi kapcsolatot a mérnökökkel, hogy mindegyiküket az oldalán tudhassa” – tette hozzá Button.

Igaz, 2005-től kezdődően olyan nagyon sok sikerben nem volt már része Fernando Alonsónak...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: