DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton kiszúrt valamit a Red Bullon, az FIA szigorít

Hamarosan szigorúbb teszteknek vetik alá az F1-es autók hátsó szárnyát, miután Lewis Hamilton múlt hétvégén felhívta a figyelmet a Red Bull feltűnően hajlékony aerodinamikai elemére.

Kedden új technikai direktívát kaptak az F1-es csapatok, amelyben az FIA arról tájékoztatta a mezőnyt, hogy a Francia Nagydíjtól bizonyos terheléses tesztek kapcsán változásokat vezetnek be. Az Autosportnak is eljuttatott dokumentumban úgy fogalmaznak, fenntartják a jogot arra, hogy az autók bármely elemének tesztjén módosítsanak, ha az a gyanú szerint menet közben változtatja az alakját. Az új vizsgálatok a hátsó szárnyak hátrahajlásának kiszűrésére szolgálnak. 

E0xqyvWWYAIhJZQ



Az egész folyamatot Lewis Hamilton indította el, aki a múlt hétvégi Spanyol Nagydíjon az egyik Red Bull mögött észrevette, hogy annak hátsó szárnya nagy sebességnél deformálódik, ami így kisebb légellenállást, nagyobb végsebességet eredményez. Christian Horner csapatfőnök elmondása szerint az FIA „teljes mértékben elégedett az autóval, ami az összes, meglehetősen szigorú tesztet teljesítette”, de a szervezet nem is gyanúsította őket csalással.

Az egyelőre kérdéses, hány csapat kényszerül fejlesztésekre a szigorodó tesztek miatt, kapkodnia mindenesetre senkinek sem kell. Az aktuális elemeket a következő három versenyhétvégén, Monacóban, Azerbajdzsánban és Törökországban is használhatják, a szigorítások csak a Francia Nagydíjtól lépnek érvénybe. Kivéve, ha addig módosul a versenynaptár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: