DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Bottasé az első rajtkocka Portimaóban

Valtteri Bottas szerezte meg a Porugál Nagydíj pole-pozícióját. A Red Bull nem igazán tudott ezúttal beleszólni a Mercedesek harcába, Hamilton a második, Verstappen a harmadik helyen.

A futamgyőzelmek mellett a pole-pozíciók számát illetően is 1-1 volt az állás Lewis Hamilton és Max Verstappen között, így a Portugál Nagydíj kvalifikációján az volt a kérdés, el tud-e lépni egyikőjük a másik elől e tekintetben, avagy egy harmadik név is csatlakozik hozzájuk.

Az első mért köröket követően mindössze tíz ezredmásodperc választotta el egymástól az élen álló Carlos Sainzot és a harmadik Max Verstappent, közéjük Valtteri Bottas ékelődött be, a kiesés szele ekkor leginkább a két Williamst, a két Haast és Yuki Tsunodát fenyegette, na meg Lewis Hamiltont némileg, miután pályaelhagyás miatt törölték első mért körét.



Sergio Perez okozott kisebb riadalmat a Red Bull garázsában, amikor hat perccel a Q1 vége előtt megforgatta autóját és a kavicságyban landolt, de végül folytatni tudta az időmérőt. A kvalifikáció első szakaszának végén előkerültek a lágy gumik, amik alaposan felkavarták a sorrendet.

A Q1-et végül Valtteri Bottas zárta az élen, kiesett a két Haas, Nicholas Latifi, Lance Stroll és némi meglepetésre Daniel Ricciardo is a McLarennel.

A Q2-re a Mercedesek és a Red Bullok közepes keverékeken futottak ki, egy kör után pedig egyértelműnek tűnt a Mercedes fölénye, több mint fél másodpercet adtak Hamiltonék Verstappennek és Pereznek.

Vettel ihletett formában vezetett az egész időmérőn, így bevitte az Aston Martint az időmérő utolsó szakaszába, kiesett a két Alfa Romeo, George Russell hajszálhíján nem jutott be a Q3-ba, de búcsúzott Fernando Alonso és Yuki Tsunoda is. A leggyorsabb idővel Lewis Hamilton jutott tovább, miközben Max Verstappen csak az ötödik legjobb köridőt autózta.

A mindent eldöntő utolsó szakaszra mindenki új lágy gumikon hajtott ki, de senki sem nyomta meg az első mértkörét, mindenki melegítette az abroncsait, hogy azok a következő körre elérjék az ideális hőmérsékletet. Az első mértkörök után a Bottas, Hamilton, Perez sorrend alakult ki az élen, Verstappen idejét elvették pályaelhagyás miatt - a két Mercedes közt mindössze hét ezred döntött a finn javára. Verstappen - utólag elmondható - megszerezte volna a pole-pozíciót, ha nem fordul túl szélesen.

Második nekifutásra a Mercedesek a közepeseken próbálkoztak, de Verstappen és Perez a lágyakon próbáltak meg javítani. Verstappen csak a harmadik helyre tudta behozni a Red Bullt, a többiek pedig már nem tudtak gyorsulni.

A Portugál Nagydíj kvalifikációjának végeredménye:

 

Ha nem szeretnél lemaradni a legjobb F1-es hírekről, akkor csatlakozz a Formula Aréna Facebook-csoportunkhoz, ahol garantált a jó hangulat és megtalálsz minden fontos tudnivalót és érdekességet a versenyhétvégék alatt, de a holtidőben sem hagyunk benneteket unatkozni! Ide kattintva tudtok csatlakozni a Formula Arénához!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: