DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Miért volt szabályos Hamilton tolatása?

Néhányakban felmerülhetett, hogy esetleg illegális volt, ahogy a hétszeres F1-es világbajnok hátramenetbe kapcsolva tért vissza a sóderágyból Imolában – pedig valójában semmi nem tiltja ezt.

Nagyjából az Emilia-Romagna-i Nagydíj féltávjánál járt a mezőny, amikor Lewis Hamilton immár slick gumikon haladva lekörözni készült George Russell Williamsét, ám megcsúszott egy nedves folton, így a kavicságyban találta magát, sőt a falat is lekoccolta a Mercedesével. Hosszú másodpercekig rostokolt egy helyben a brit, majd hátramenetbe kapcsolta az autóját, s úgy tolatott vissza a pályára és folytatta a versenyt – amelyet végül a későbbi piros zászlós megszakítás segítségével (is) a második helyen zárt.

hamilton-tolat-imola-dppi



Többekben felmerülhetett, hogy szabályos volt-e Hamilton hátrafelé manőverezése. Annak idején Nigel Mansellt ki is zárták amiatt, mert a bokszutcában tolatott – a különbség azonban pontosan ebben rejlik. Azt a szabálykönyv ugyanis egyértelműen leírja, hogy önerőből nem haladhat hátrafelé egy autó a bokszutcában, azt viszont semmi sem tiltja, hogy a pályán – vagy mellette a bukótérben – így tegyen, elvégre eleve nem véletlenül van az autókban rükverc.

Az egyetlen tényező, amit figyelembe kell, hogy a pálya elhagyás után biztonságosan és tartós előnyszerzés nélkül kell visszatérni az aszfaltcsíkra. Ez utóbbi nyilván fel sem merült, s Michael Masi, az FIA versenyigazgatója szerint Hamilton és a Mercedes közötti rádiózás ismeretében az előbbi szempont is rendben volt, a csapat ugyanis folyamatosan tájékoztatta a hétszeres világbajnokot:

„Amit láthattunk, hogy a sóderágyon keresztül tolatott vissza a pálya széléig. Meghallgatva Lewis rádiózását közte és a csapat között, végig tájékoztatták arról, hogy hol van. Szóval ezen körülmény miatt nem láttam okát, hogy jelentsem a dolgot a felügyelőknek. Minden egyes esetben külön meg kell vizsgálni az összes körülményt” – magyarázta Masi a Motorsport.com szaklap hasábjain.

Hamilton manőverezése tehát teljes mértékben szabályos volt, ennek ellenkezője fel sem merülhetett. Maga a brit egyébként örökkévalóságnak érezte, mire sikerült hátramenetbe kapcsolnia a W12-est: „Egyszerűen nem akart hátramenetbe kapcsolni. Nyomtam a gombot, de örökkévalóságnak tűnt. Nem is gondoltam, hogy működni fog. Próbáltam hátramenetbe kapcsolni és megindulni, de újra a falban találtam magam. Hosszú időbe telt, mire rükvercbe tudtam tenni. Tolatás közben azt gondoltam magamban, hogy végig így kell haladnom, így kell kijutnom a sóderágyból. Ha nem teszek így, talán még most is ott lennék.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: