DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem tudott bízni az autóban Alonso

„Túl lassú voltam” – vállalja magára a felelősséget Fernando Alonso, amiért csupán 15. helyen végzett az imolai időmérőn. Esteban Ocon, akit három hete nagy különbséggel megvert, ellenben a Q3-ba jutott.

Miután a kétéves kihagyást követően Fernando Alonso első időmérőjén, Bahreinben beárazta a csapattársat, Esteban Ocont – 9. rajthely a 16. pozíció ellenében –, az Emilia-Romagna-i Nagydíj kvalifikációján meglepetést okozott, hogy a sorrend fordított volt, újra nem kis különbséggel. Alonso csak a 15. startpozíciót harcolta ki, Ocon közel fél másodperccel gyorsabb volt nála a Q2-ben, és ezúttal ő jutott be az utolsó szakaszba, ahol a 9. eredménnyel zárt.

„Nem voltam gyors. Jó volt az érzet, az egyensúly is stimmelt, elégedett voltam minden kör végén, melyet befejeztem, de egyértelműen túl lassú voltam, hogy előrébb végezzek az eredménylistán” – idézi az Autosport Alonsót, aki tudja, hogy a szűk pályán nem lesz könnyű megszereznie a Szahírban műszaki hiba miatt elvesztett első pontokat. „Ilyen hátulról indulva nehéz verseny lesz. Imola nem az előzési pontjairól híres, ezért már tudjuk, hogy küszködés lesz hátul a futam.”



Az Alpine változtatott az autón a harmadik edzés és az időmérő között, de Alonso állítja, nem ez nyomta rá a bélyegét a szereplésre: „Ha más lett volna az érzet az időmérőn, akkor talán gondolhatnám, hogy a rossz irányba mentünk el, de nem, az autó rendben volt, ugyanúgy, mint az FP3-on, tehát feltételezem, ez inkább rajtam múlt. Amikor két-három tized öt-hat helyet jelent, nehéz száz százalékban biztosnak lenni, de úgy gondolom, nekem kell javulnom.”

„Még meg kell értenem, hol van az autó határa a nehezebb pályákon. A nagy igényeket támasztó pályákon, mint ez, kell lenni egy bizalmi szintnek az autóval. Ezek a régi iskolás pályák bizalmat kívánnak az autóban, valamint magabiztosságot, hogy a határon autózhassunk, amikor jön az időmérő. Talán még nem vagyok ezen a szinten. Megpróbálok legközelebbre fejlődni” – árulta el Alonso, hogy még nem bízik maradéktalanul az autóban.

Eltérő hangnemben nyilatkozott a Q3-ban szereplő Esteban Ocon, akinek Sergio Perezzel való ütközése révén az első szabadedzésen nem indult úgy a hétvégéje, ahogyan szerette volna.

„Nem kezdtünk simán a Checóval történt incidens miatt. De úgy tűnik, nem sikerült lelassítania minket, és végül jó munkát végeztünk. Mindent összevetve úgy gondolom, sikerült kihoznunk a maximumot ma, a kilencedik hely volt a legtöbb, amit elérhettünk. A többiek kicsit messze voltak hozzánk képest, ezért szerintem elégedett lehetek a Q3-as szerepléssel, örülünk neki. Nyilván nehéz itt előzni, ezért fontos, hogy eleve pontszerző helyről rajtolok” – értékelte szombati napját a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: