DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton és Perez sem számított erre az eredményre

A 99. pole-pozícióját szerző Lewis Hamilton és a meglepetésre második Sergio Perez kvalifikáltak az Emilia-Romagna-i Nagydíj első sorába. 87 ezred választotta el a legjobb hármat az időmérőn: a két Red Bull eltérő stratégiával próbálja majd megszorongatni a Mercedest.

Lewis Hamiltonnak nem sikerült megjavítania második Q3-as gyorskörén előző, 1:14,411-es próbálkozását, de az ellenfelek sem tudták átlépni, így a brit zsebelte be a pole-pozíciót Imolában, annak ellenére, hogy úgy tűnt, a W12 pénteki előnye nem maradt meg szombatra.

„A mai nap nagyszerű volt. Egyértelműen nem számítottam arra, hogy két Red Bull előtt leszünk. Gyorsak voltak, de mi is gyorsnak éreztük az autónkat. Elismerés a csapatnak a kemény munkájáért” – mondta Hamilton az időmérőt követő első nyilatkozatban az imolai parc fermében.

„Szeretem a kihívást, és tetszik, hogy két Red Bull jön mögöttem. Megnehezíti majd a stratégiát, igazán nehéz feladatot kell majd megoldanom, mivel erős a versenytempójuk. Nagyon örülök, hogy az első köröm igazán tiszta volt, mivel a második nem sikerült valami jól. Az utolsó kanyarban szóltak, hogy megvan a pole, aminek elképesztően örültem” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok, aki tartott tőle, hogy elorozzák előle a rajtelsőséget.



Az időmérő meglepetésembere Sergio Perez volt, akinek a pénteki első szabadedzésen balszerencsésen, ütközéssel kezdődött hétvégéje, ehhez képest szombatra ráérzett Imola ízére, a Q2-ben leggyorsabb volt, végül pedig mindössze 0,035 másodpercre maradt el Hamilton mögött. Az előzmények ismeretében örül a váratlan második helynek, viszont elégedetlen is, mert egy kicsivel tisztább kör az első rajtkockát jelenthette volna.

„Nagyon jó munkát végzett a csapat, miután tegnap hibáztam és emiatt dolgozniuk kellett” – nyilatkozta a mexikói Red Bull-os. „A legfontosabb, hogy sikerült előrelépést tennünk, mivel nem számítottam rá, hogy második leszek, főleg a tegnapi nap után. Viszont hibáztam az utolsó körömön, ami ha nincs, nekem kellett volna a pole-pozícióban végeznem. Viszont nagyon pozitív napot zártunk, és folytatnunk kell ezt holnap is, amikor igazán számítani fog.”

„Bármi megtörténhet holnap, más stratégián vagyok Lewishoz és Maxhoz képest, érdekes lesz. A legfontosabb, hogy pontokat szerezzünk és tovább tanuljuk” – értékelte időmérőjét Perez, aki az előtte és mögötte levő ellenféllel szemben lágy gumin startol Q2-es legjobb köre alapján.

A bahreini rajtelsőnek, Max Verstappennek így csak a harmadik rajtkocka jutott csapattársa mögött – gyorskörébe azonban ő is belehibázott, a megingáson vélhetően a rajtelsőség múlt.

„A Q3 nem sikerült túl jól, a 3-as kanyarban lecsúsztam az ívről, zűrös volt, de nem lehet mindig jó kört futni. Megvizsgáljuk, pontosan mit rontottam el, az biztos, hogy nem a legkönnyebb Q3-am volt, de lesz nem rossz a harmadik helyről rajtolni holnap. Érdekes lesz, az biztos, a két autó eltérő abroncson rajtol majd, és meglátjuk, ez mihez vezethet a versenyen. Meglátjuk, megnehezíthetjük-e a Mercedes dolgát” – emelte ki Verstappen is, hogy az előnyös stratégiai helyzetben bízik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: