DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamiltoné a pole, Perez Verstappen előtt Imolában

Elképesztő izgalmakat hozott az Emilia-Romagna-i Nagydíj időmérő edzése, amelyen öt autó volt harcban az első rajthelyért. Norris majdnem a második lett, de tőle és Bottastól is elvették a körét. Hamilton kitartott az élen.

Meglehetősen hideg időben vette kezdetét a Formula-1 idei második időmérő edzése a Bologna megyei Imolában, az Emilia-Romagna-i Nagydíj helyszínén, ahol szombaton kora délután erős felhőzet mellett mindössze 11-13 °C fokot mértek. Ebből következően a gumik és azok kezelése a szokásosnál nagyobb szerepet kapott.

 verstappen-imola-2021



Alig hajtott néhány autó a pályára, máris szükség volt egy megszakításra: az AlphaTauri sztárújonca, Yuki Tsunoda megcsúszott az egyik S-kombinációban, így háttal a gumifalba csapódott. Ő jól van, az autója azonban csúnyán megsérült. A képek alapján a hátsó ütközéselnyelő zóna mellett a hátsó szárny, a futómű, a kipufogók és a padlólemez is összetört. A takarítás után 12 perc maradt a Q1-ből.

EzLLxRhVEBAyVMQ

Ahogy az várható volt, az alacsony hőmérséklet és a pályahatárok betartása is fejfájást okozott a versenyzőknek: a csúszkálás és a pályaelhagyás miatti körelvétel is rendszeres mozzanat volt az időmérő alatt. A Q1 végén az élmezőny Bottas, Hamilton, Norris, Verstappen, Ocon sorrendben jutott tovább, a legnagyobb durranást azonban nem ők, hanem a két Williams produkálta: Russell a 14., Latifi pedig a 12. helyen jutott tovább! A kanadai fél másodpercet adott csapattársának, és egy másodpercen belül végzett Bottas mögött. A kiesők sorrendben a 15. pozíciótól hátrafelé: Alonso, Raikkönen, Giovinazzi, Schumacher, Mazepin, Tsunoda.

A Q2 elején láthattuk az első itteni pengeváltást Hamilton és Verstappen között. A brit és a holland első körei között mindössze 67 ezredmásodperc volt a különbség előbbi javára az élen. Norris azonban náluk is egy tizedmásodperccel jobbat ment, és megelőzte őket. A végére Perez ugrott az élre, a kiesők pedig a 11. pozíciótól kezdve: Sainz, Russell, Vettel, Latifi, Alonso. Sainz kapott négy tizedmásodpercet továbbjutó csapattársától, Alonso pedig nem is javított. Ami elképesztően jó hír, hogy az első és a hetedik között mindössze két tizedmásodperc volt a különbség.

norris-imola-2021

A Q3-ban nem is tudjuk, utoljára mikor volt ennyi esélyes a pole-pozícióra. A két Mercedesen és a két Red Bullon kívül a mclarenes Norris is meccsben volt az első helyért, ami óriási tűzijátékkal dőlt el. Az első nekifutást Hamilton teljesítette a legjobban, aki 1:14:411-es körrel egy tizedmásodpercet adott Verstappennek, 2,5-öt Pereznek, majdnem 5-öt Norrisnak. A sort a hátrányban lévő Bottas kezdte, aki rögtön az első szektorban hibázott, és mögötte Hamilton sem tudott javítani. A sorban harmadik Norris döbbenetes körön volt, de pályaelhagyás miatt elvették tőle. Perez még Verstappent is átugrotta, míg Bottas csak a nyolcadik helyen zárt. Hihetetlen izgalmak Imolában!

Az időmérő edzés végeredménye:

EzLd0BcUUAcI_ev

 Ha nem szeretnél lemaradni a legjobb F1-es hírekről, akkor csatlakozz a Formula Aréna Facebook-csoportunkhoz, ahol garantált a jó hangulat és megtalálsz minden fontos tudnivalót és érdekességet a versenyhétvégék alatt, de a holtidőben sem hagyunk benneteket unatkozni! Ide kattintva tudtok csatlakozni a Formula Arénához!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: