DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem engedi a „veszélyes játékokat” az Alpine pilótái közt

A pszichológiai játszma még belefér, az egyik versenyző – és ez elsősorban Esteban Ocont jelenti – destabilizálása már nem: az Alpine nagykövete, a négyszeres világbajnok Alain Prost fektette le a játékszabályokat.

Nem egy hálás feladat Fernando Alonso csapattársának lenni, erről különösen Felipe Massa vagy Stoffel Vandoorne tudna beszélni – utóbbinak F1-es pályafutása két szezon után véget ért, jelentős részben a spanyolhoz viszonyított teljesítmény miatt. A következő „áldozat” egy újabb fiatal, Esteban Ocon – akit persze nem kell annyira félteni, ha fel kell venni a kesztyűt. Az Alpine-nál tudják, hogy a csapattársi viszony velejárója a játszmázás, de nem hagyják, hogy a vetélkedés átlépjen egy határvonalat.

„Ha egy versenyzőt destabilizálnak, az már nem normális” – mondta az Alpine nagykövete, Alain Prost. „Normális dolog még, ha pszichológiai játszma alakul ki. Hiszen mindig van egy versenyző, aki kedvezőbb helyzetben van. Ha ez egyszer az egyik, egyszer a másik, akkor kiegyensúlyozott a helyzet. Ha eltolódik az egyik irányba, ahogy Esteban tapasztalta tavaly Daniel mellett, akkor már bonyolultabb a dolog. Nagyon fontos, hogy a versenyzők jól tudjanak együtt dolgozni és ne legyenek veszélyes játékok.”



„Hosszú szezon lesz, ezeket a covidos éveket egyébként is nehezebb kézben tartani. Nem olyan mókás buborékokba zárva lenni, hihetetlen szigor mellett. A csapaton belüli dinamika és atmoszféra különösen fontos a teljesítmény szempontjából. Ébernek kell lenni, hogy biztosan ne következzen be hanyatlás, mindenekelőtt a versenyzők között” – beszélt arról, hogy a vírusvédelem miatti elszigeteltség tovább nehezíti a helyzetet.

Kétségtelen, hogy az Alpine-nál a két szezon kihagyása után korábbi sikerei helyszínére, Enstone-ba visszatérő Fernando Alonsóra tekintenek vezérpilótaként, de Prost hangsúlyozta, két versenyzőjük van, nem csupán a spanyolra, hanem Oconra is építkeznek.

„Egy versenyző, aki ilyen személyiséggel rendelkezik, automatikusan hoz magával valamit. Fernandónak nagy igényei vannak, ő a tökéletesség híve. Rajtunk múlik, hogy teljesítsük az igényeket. Emellett viszont tisztában van vele, hogy talán nem ebben az évben fog rendszeresen futamokat nyerni. Biztos, hogy még egy tizedik helyért járó pontért is szívvel-lélekkel fog harcolni. De ne felejtsük el, hogy mindig egy versenyzőpáros viszi előre a csapatot. Sokat várunk Estebantól. Már ismeri a csapatot, több mindent változtattunk számára, mint a pályamérnökét. Mindent megtettünk a kedvéért, hogy a lehető legkomfortosabban érezze magát” – beszélt a két versenyzőről Prost.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: