DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Homokvihar zavarhatja meg a bahreini nyitányt

Az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap ismét komoly szél várható Bahreinben, így akár hasonló látási viszonyokkal szembesülhetnek a pilóták, mint két hete a teszt első napján.

Időjárási szempontból (is) komoly kihívásokat tartogathat a hétvégi évadnyitó Formula-1-es Bahreini Nagydíjon. Az aligha meglepő, hogy esőt egyáltalán nem jósolnak a versenyhétvégére, viszont a szél a két héttel ezelőtti teszthez hasonlóan ismét problémákat okozhat a pilóták számára.

f1-homok-bahrein-dppi



A legkevésbé problémásnak a pénteki szabadedzések tűnnek: az első, egyórásra rövidített tréninget például konkrétan 32 fokban rendezhetik Szahírban, és viszonylag állandók lehetnek a körülmények. A délutáni/esti gyakorlásra nyilván hűlni fog a levegő, de a csapatok alighanem igyekeznek majd maximálisan kihasználni a kétszer hatvan percet.

Már csak azért is, mert a RaceFans.net szaklap által ismertetett előjelzések szerint szombatra felerősödik a szél: akár 40 km/h-s széllel is szembesülhetnek a versenyzők, amely több kanyarban trükkössé teheti az arra érzékenyebb autók vezetését. Ráadásul a szél egy másik problémát is magával hozhat, ha a teszt első napjához hasonlóan a környező dűnékről homokot fúj a pályára.

Vasárnap még egy fokkal rosszabb lehet a helyzet: a futam idején akár 50 km/h-s szél is előfordulhat Bahreinben, amely szintén növeli a homokviharok kockázatát. Az egyetlen pozitívum, hogy várhatóan gyorsabban fog hűlni a levegő a verseny estéjén, mint az előző két nap során, ami segítheti a versenyzőket jobban és tovább működésre bírni az abroncsokat.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: