DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Volt főnöke megvédte Mazepint: „Az a videó egy vicc volt”

Az F1-es debütálás előtt álló orosz pilóta Formula-2-es főnöke jogtalannak nevezte a pilótát érő bírálatokat, ráadásul a fizetős versenyzőket támadó kritikákkal sem ért egyet.

Egy hónap múlva mutatkozik be a Formula-1-ben Nyikita Mazepin, a Haas újonca viszont már most rengeteg kritikát kapott az elmúlt hónapokban. Mindenekelőtt egy videónak köszönhetően, amelyet a közösségi médiában posztolt, s amelyen az látható, amint egy kocsiban egy nőnek a melleit fogdossa. Sokan azt követelték a Haastól, hogy rúgják ki az oroszt, s bár saját állításuk szerint komolyan elbeszélgettek vele a történtekről, erre nem került sor.

mazepin-f2-dppi



A Hitech Grand Prix csapatvezetője, Oliver Oakes, aki az F3-as Eb-n és tavaly az F2-ben is Mazepin főnöke volt, megvédte egykori pilótáját: „Nyikita több ütést is beszedett az utóbbi időben, és őszintén szólva jogtalanok voltak” – nyilatkozta a PlanetF1.com szaklapnak. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindannyian követünk el hibákat, főleg fiatalon. Hányan tudják elmondani magukról a Nyikitát elítélők közül, hogy soha semmi olyat nem csináltak, amit nem bántak meg azonnal, és visszatekintve azt kívánják, hogy bár meg se történt volna? Egyszerűen csak frusztrál ez az egész, mert manapság túl könnyű lejáratni valakit a mindenki számára elérhető média révén.”

Oakest különösen az Alpha Tauri csapatfőnökének, Franz Tostnak azon nyilatkozata dühítette fel, amelyben úgy fogalmazott, hogy csak az intelligens versenyzők lesznek sikeresek a Formula-1-ben, márpedig Mazepint nem sorolja közéjük. „Ugyanazzal a kérdéssel kellene kezdenem, amit Lewis Hamilton is feltett: ’Ki az a Franz Tost?’. Viccet félretéve: nagyon könnyen beszél valaki az F1-es buborékból, miközben nincs rálátása arra, amit beszél a junior formulaautós sorozatokról. Gondolom, ezért Dr. Marko hozza az összes döntést a Red Bull és az Alpha Tauri számára, szerencséjükre!”

A Hitech-főnök hangsúlyozta: nem lenne megbocsájtó, ha Mazepin tényleg zaklatott volna valakit, de szerinte erről szó sem volt a videóban. „Sosem nézném el a zaklatás semmilyen formáját senki ellen. Ugyanakkor az az igazság, hogy az a videó nem tartalmazott semmi ilyesmit. Ez egy éjszakai kaland során készült, barátok között, akik részegek voltak és ostobán viselkedtek. A videóban szereplő lány maga ismerte el nyilvánosan, hogy barátok közötti viccként posztolták. Amióta megjelent a videó, mindenki felugrott erre a vonatra és megmondta a magáét. Nyikita nagyon helyesen bocsánatot kért, és tanulni fog a történtekből. Néhány éve volt egy másik F1-es pilóta, aki egy hasonló videóban szorongatta egy nő melleit, ő mégsem kapott ilyen reakciókat!”

Oakes szerint az is igazságtalan, hogy Mazepinre rásütötték a fizetős pilóta bélyeget csak azért, mert az apja milliárdos: a csapatvezető szerint a kisebb kategóriákban elért eredményei igenis magukért beszélnek, és az F1-ben is sikerekre számít tőle. „Ez a meghurcolása azoknak a versenyzőknek, akiknek van háttere, teljesen megőrjít. Egyetlen olyan pilóta sincs az F3-ban, az F2-ben vagy az F1-ben, aki szegény lenne vagy ne lenne valamiféle támogatása. Ez a motorsportos költséges voltából fakad. Az F4-től kezdve végső soron azonos technikában ülsz, szóval nem számít, milyen a banki egyenleged. Úgy hiszem, Nyikita sokakat meg fog lepni. Mindig is gyors volt az F1-es autókban, mert passzolnak a stílusához. És nem is fogja vissza magát: ha szereted, ha nem, ő egy harcos.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: