DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Sok jó fiatal van, de Mazepin nincs köztük”

A legújabb generációból három fiatal tehetséget nevesített az Alpha Tauri csapatfőnöke, de Nyikita Mazepint kihagyta. Szerinte csak azok járnak sikerrel, akik intelligensek és tudják, mit csinálnak – ilyen az orosszal ellentétben Mick Schumacher.

Nehezen vitatható, hogy van szeme a tehetségekhez Franz Tostnak, aki 15 éve a pilótanevelő Alpha Tauri (korábban Toro Rosso) csapatfőnöke, olyan versenyzők pallérozódtak a keze alatt F1-es pályafutásuk kezdetén, mint Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Max Verstappen. A tapasztalt osztrák a legfrissebb pilótagenerációban is látja a fantáziát.

 



„Jön egy újabb adag fiatal versenyző, akik nagyon jók. Mick (Schumacher) és Yuki (Tsunoda) mellett ott van még Robert Svarcman. Nagyon sokra tartom ezt a három versenyzőt, ez a generáció jelenti az F1 jövőjét” – mondta az Auto Motor und Sportnak Tost.

Feltűnő, hogy az Alpha-főnök három nevet említett, de csak kettőt az idei újoncok közül Robert Svarcmanmal együtt, aki 2021-et még a Formula-2-ben tölti: a közönséget már bemutatkozása előtt megosztó Nyikita Mazepint kihagyta.

„Fogalmazhatok csúnyán, és mondhatom azt, hogy egy tehénből nem lehet tigrist csinálni” – magyarázta Mazepin mellőzését sajátos fordulattal Tost. „Mindig azon múlik, mennyire értelmes valaki, ha az autóba ül. Amióta a Formula-1-ben vagyok, mindig azt láttam, hogy csak azoknak sikerül, akik intelligensek, tudják mit csinálnak és normálisan viselkednek.”

Ennél sokkal jobb a véleménye a Haas másik választásáról, Mick Schumacherről, aki meglátása szerint nem lesz gyors azonnal, de lépésről lépésre felveszi a Formula-1 iramát, ellentétben azokkal, akik rögtön feszegetik a határokat, de nem tudnak egyről a kettőre lépni.

„Mick nem az a fajta versenyző, aki beül az autóba és mindjárt mindent kockáztat. Lépésről lépésre halad, és biztosítja, hogy minden irányítás alatt legyen, azután lendül támadásba csak. A fiataloknál sokszor előfordul, hogy beülnek egy Formula-1-es autóba és azt sem tudják, mi történik velük. Mick először megfigyel mindent és folyamatosan tanul. Vannak, akik őrülten gyorsak, de nem tudom, minek. Fontos egyszerre csak egyet lépni és mindig hasznosítani a megtanult leckéket. Mick ebben nagyon jó, ezért vagyok szilárdan meggyőződve arról, hogy megtalálja a számítását a Formula-1-ben” – mondta Tost, aki hosszú évekkel ezelőtt Mick nagybátyja, Ralf Schumacher pályafutását segítette kisebb kategóriákban és a Williamsnél is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: