DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mazepin: Azért utálnak, mert orosz vagyok

Már első versenye előtt a Formula-1 egyik legmegosztóbb személyiségévé vált Nyikita Mazepin. Szerinte nemzetisége közrejátszik abban, hogy ilyen kedvezőtlen fogadtatásban van része.

Ritkán fordul elő, hogy egy Formula-1-es versenyzőnek már újoncként annyi ellenszurkolója akad, mint Nyikita Mazepinnek: a 21 éves pilóta „fogdosós” botránya után petíció követelte, hogy akadályozzák meg bemutatkozását a sportban. Egy holland riporter szerint a versenyincidensekbe is sűrűn keveredő versenyző nemes egyszerűséggel „egy őrült”, és még Günther Steiner Haas-csapatfőnök is nyilvánosan figyelmeztette a pilótát, következményei lesznek, ha további balhékba keveredik. Mazepinnek is megvan a saját magyarázata a körülötte levő, negatív felhajtásról.



„Vannak bizonyos okai annak, hogy velem másképpen bánnak, melyeknek semmi közük a versenyzés világához. Hozzászoktam a kritikához, azzal nincs is semmi problémám” – mondta az orosz MatchTV-nek nyilatkozva Mazepin. Arra utalt, hogy Nyugat-Európában, ahol a Formula-1-et meghatározó szereplők többsége máig összpontosul, Oroszország iránt táplált ellenszenv figyelhető meg.

Mazepin szerint a jelenség már elődjei fogadtatására is jellemző volt, származásuk közrejátszott a róluk alkotott véleményben: „Mind topversenyzők voltak, profik, mégis olyanokat mondtak róluk, amiket nem érdemeltek meg. De ilyen az élet, számomra nem meglepetés, hogy az oroszokkal máshogyan bánnak.”

„De még így sincs nagyon más orosz versenyző, akit ekkora felhajtás és utálat övezne. Felkészült vagyok rá? Ilyen az élet. Aki versenyezni akar, annak ilyesmivel is meg kell birkóznia” – osztotta meg Mazepin, hogyan vélekedik a kedvezőtlen megítélésről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: