DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A középmezőny élére vágyik az Alpha Tauri

Az Alpha Tauri csapatvezetője további fejlődést szeretne elérni a tavalyi eredményekhez képest. Azt is elmondta, miért izgatott a Pierre Gasly, Yuki Tsunoda versenyzői párosítás miatt.

2020-ban a nevet váltó Alpha Tauri a konstruktőri hetedik helyen végzett a Formula-1-ben, ráadásul a csapat megszerezte fennállása második futamgyőzelmét is Pierre Gasly révén Monzában. Franz Tost csapatfőnök éppen ezért sikeresnek nevezte a tavalyi esztendőt, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy több alkalommal is technikai meghibásodás sújtotta őket. A 2021-es idényt viszont már most izgatottan várja, méghozzá mindenekelőtt a pilótafelállásuk okán, hiszen Gasly mellé egy japán újonc, Yuki Tsunoda érkezik – az ő duójukról így beszélt az istálló honlapján a mai csapatbemutató apropóján készült interjúban:

alphatauri-bemutato-2021-1



„Érdekes versenyzői párossal állunk rajthoz idén: van egy tapasztalt pilótánk és egy újoncunk. Úgy gondolom, Pierre manapság az egyik legjobb versenyző az F1-ben. Jól megérti a műszaki részleteket, ennek köszönhetően pedig ki tudja hozni a legjobbat az autóból. Pierre már egy ideje a csapattal van, szóval ismeri a folyamatokat és a munkamódszereinket, jó vezér lesz, segíteni fog Yukinak is a fejlődésben. Tudja, hogyan kell versenyt nyerni – mint azt tavaly Monzában bizonyította –, és ha versenyképes autót tudunk adni neki, akkor sikeres szezonra számítok tőle.”

„Aztán itt van Yuki, aki harmadik helyen zárt a Formula-2-ben, és elnézve a tavalyi versenyeit, fantasztikus munkát végzett: futamokat nyert és lenyűgöző előzéseket mutatott be. Yuki már teljesített néhány tesztet velünk egy F1-es autóban, és biztos vagyok benne, hogy sikeresen fog indulni a pályafutása, köszönhetően a természetes sebességének és a tehetségének.”

„Azért hoztuk meg a döntést, hogy Pierre-rel és Yukival indulunk, mert az Alpha Tauri filozófiája továbbra is az, hogy lehetőséget adjunk a Red Bull juniorprogramjában érintett fiatal tehetségeknek, hogy fellépjenek az F1-be és neveljük őket – ezért kapta meg a lehetőséget Yuki. Azzal, hogy Pierre szerepel Yuki oldalán, van egy tapasztalt pilótánk is, aki segítheti a japán újoncunk gyorsabb fejlődését, de ezzel egyidejűleg jó eredményekért is harcba szállhatunk. Úgy vélem, ez a lehető legjobb páros ahhoz, hogy mindkét célunkat elérjük” – mondta el Tost, Tsunoda kapcsán hozzátéve, hogy előfordulhat egy-két baleset nála, de ezt is a fejlődés részének tekinti.

Ahogy az anyacsapat Red Bullnak, az Alpha Taurinak is ez lesz az utolsó idénye, amikor hivatalosan a Honda motorjait használja – erről így nyilatkozott Tost: „Sajnálatos, hogy a Honda kiszáll az év végén, hiszen a Sakurában dolgozó mérnökök remek munkát végeztek az utóbbi évek során, s mostanra nagyon komoly versenyképességet ért el az erőforrásuk, amely emellett megbízható is. Idén újabb fejlesztést kapunk a Honda erőforrásához, és arra számítok, hogy ez a Scuderia Alpha Tauri és a Red Bull teljesítményén is javítani fog” – vélekedett a csapatvezető, aki nem mulasztott el köszönetet mondani az F1-es vezetésnek, az FIA-nak és a többi alakulatnak, hogy rábólintottak a motorfejlesztések 2022-től való befagyasztására, ezzel lehetővé téve, hogy az energiaitalosok tovább vigyék a japánok technológiáját.

Végezetül az idei célkitűzésekről is beszélt Tost: „2020-ban az Alpha Tauri egy középcsapat volt, sikeresen felvettük a harcot olyanokkal, mint a McLaren, a Renault és a Racing Point, az idei célunk viszont az, hogy folyamatosan ennek a középmezőnybeli bolynak az élén legyünk és tovább fejlődjünk. Ahhoz, hogy ezt elérjük, el kell kerülnünk a megbízhatósági gondokat és minden versenyt a pontszerző zónában kell befejeznünk. Ez csak akkor történhet meg, ha nem hibázunk, szóval száz százalékig a munkánkra kell koncentrálnunk, versenyről versenyre, a pályán és azon kívül is, mivel nagyon kemények az ellenfeleink. A legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy remek show-t produkáljunk az F1-es rajongók számára, akik remélhetőleg rövidesen megtölthetik a lelátókat, valamint a partnereinknek is, akik továbbra is hisznek bennünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: