DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Pontosan tíz évvel ezelőtt történt Kubica horrorbalesete

A Formula-1 világa két éve nagyon örült Robert Kubica visszatérésének, bár nem sikerült túl fényesre. Az általa megvívott csata azonban sokszor sokkal nehezebb volt, mint hinnénk. Most is akad gond.

Robert Kubica a 2019-es szezont teljes egészében teljesítette, a gyenge Williamsszel egy pontot szerzett, ám év végén távoznia kellett a csapattól. A 2008-as Kanadai Nagydíjon diadalmaskodó lengyel pilóta karrierje 2011 februárjában tört ketté, amikor egy olaszországi raliversenyen akkorát bukott, hogy súlyos, maradandó sérüléseket szerzett, leginkább jobb karján.

Az orvosok bravúros műtétekkel megmentették a végtagot, de mivel csak korlátozott mozgásra képes, senkiben fel sem merült, hogy Kubica valaha visszatérhet még a száguldó cirkuszba. A korábban a BMW és a Renault színeiben versenyző lengyel azonban nem így gondolta és kemény munkával visszaküzdötte magát a mezőnybe. Igaz, idén a Williams történetének leggyengébb konstrukciójával állt elő, így a csapat egyetlen pontját is csak bravúrral és szerencsével szerezhette meg Robert Kubica. Idáig azonban rettentő hosszú és rögös út vezetett.

Nagyon nem volt egyszerű dolga, csak a nehézségekről elég keveset tudunk eddig. „Rendkívül rosszul érintett a baleset és annak következményei. Több éjszakát végigsírtam, amikor belegondoltam, hogy húsz évnyi elkötelezett, kemény munka után egyetlen másodperc alatt gyökeresen megváltozott az életem” – emlékezett vissza Kubica a 2011-es baleset utáni állapotára.

Pontosan tíz éve, ezen a napon tört ketté Robert Kubica karrierje


„Nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is újra fel kellett építenem magamat. Fontos fordulópont volt, amikor valamiről nem tudtam, hogyan fogom megcsinálni, de mindig elégedettséggel töltött el, hogy képes voltam rá.”

„Néhány olyan egyszerű dolog is komoly problémákat okozott, mint a cipőm bekötése. De a lustaság győzött nálam és egyáltalán be sem kötöttem inkább, igaz, ezt néha a baleset előtt is így tettem. Egy kis idő után azonban az elmém és a testem mindig mindenre talált valami végső megoldást és ez a legfontosabb” – mondta el Kubica.

A lengyel jelenleg az Alfa Romeo istálló tesztpilótája, jól érzi magát ebben a szerepkörben, tavaly pályára is gurulhatott több szabadedzésen. Látjuk-e még valaha versenyen is?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: