DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Schumacher: Az első évben is jó vagyok!

Egy elterjedt elmélet szerint Mick Schumacher lassú alkalmazkodó: az F4-ben, F3-ban és F2-ben is közepes első szezon után remekelt második évében. A német azonban nem ért egyet a teóriával, szerinte Formula-2-ben már újoncként is erősen szerepelt.

Egy mintázatot fedezhet fel, aki Mick Schumacher 2015 óta tartó formulaautós pályafutását tanulmányozza át. A most 21 esztendős német minden kategóriában két szezont töltött el, melyek közül az első közepes tanulóév volt, a másodikban viszont bajnoki címért harcolt.

Haladjunk sorban: 2015-ben nyert egy futamot a német Formula-4-es bajnokságban debütáló hétvégéjén, a folytatásban azonban beleszürkült a mezőnybe és végül 10. lett. Korai konklúzió volt az ekkor látottak alapján, hogy a kis Schumacherre nem vár komoly jövő az autósportban, mivel a következő évben összesen tíz futamgyőzelmet szerzett a hazai és az olasz sorozatokban, mindkettő bajnokságot ezüstérmesként zárta.



Következett a Formula-3-as bemutatkozás, amely egyetlen dobogós helyezéssel és az összetett 12. pozíciójával zárult az Európa-bajnokságon. Miután 2018-as szezonja is hasonlóan döcögősen indult, többen elkönyvelték, hogy ez a szint már meghaladja a kis Schumacher képességeit, ő azonban csattanósan cáfolt rá a kételkedőkre, az év második felében nyerő szériába kezdett, és Európa-bajnok lett.

Ugyanez zajlott a Formula-2-ben, ahol újoncként ismét csak a 12. helyen zárt, hungaroringi sprintfutamgyőzelme volt évének egyedüli dobogós eredménye. Második évében azonban ismét emelte a tétet, és F2-es bajnokként mutatkozhat be a Formula-1-ben. A három kategória első és második szezonja nagyon hasonlóan alakult Schumacher számára – ő azonban nem ért egyet az elmélettel.

 

„Számomra a legjobb referencia a 2019-es F2-es szezonom, amiről sokan elfelejtik, hogy igazából egy meglehetősen erős év volt” – idézi a GPFans az ifjú Schumachert. „Ha minden technikai hibát és egyéb esetet leszámítunk, akkor ötödik helyen végezhettünk volna a bajnokságban. Az már más képet mutatott volna egy újoncról. Talán a legjobb újonc lettem volna. Mindenesetre nagyszerű látni a fejlődést, amelyet két év leforgása alatt produkáltam. Látható, hogy a tanulási görbém meredek. Amint minden összeáll számomra, képes vagyok következetesen gyors lenni.”

A versenyző üzenete világos, a Formula-1-ben nem fog azzal takarózni, hogy újonc, úgy gondolja, a Haasnál már első évében számolni kell vele: „Meglátjuk, hogy az F1-ben ugyanez lesz-e a helyzet vagy sem. Nehéz megmondani, de én magabiztos vagyok, hogy ki tudom hozni magamból a maximumot, remélhetőleg minden egyes alkalommal. Úgy állok hozzá, hogy igyekszem versenyzőként fejlődni és hozni a tőlem telhető legjobbat” – összegezte a Formula-1-ig eljutó harmadik Schumacher.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: