DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottast motiválják a „fotelszakértők” kritikái

Ugyan nem érti, hogy egyes negatív megjegyzéseknek mik az okai, de próbálja ezeket pozitív energiává alakítani a finn, aki jelezte: nincs könnyű feladata minden idők egyik legjobbja mellett.

Valtteri Bottas négy szezont teljesített már a Mercedesnél, ám egy-két villanást leszámítva igazából egyszer sem tudott érdemi kihívója lenni Lewis Hamiltonnak házon belül. Emiatt pedig rengeteg alkalommal megtalálják a kritikusok a finn versenyzőt, aki egy-egy sikere után rendszeresen üzenni is szokott nekik. Most a Motorsport.com szaklapnak adott interjúban beszélt arról Bottas, hogy igyekszik erőt meríteni a negatív hangokból:

bottas-2020-dppi-f1



„Tényleg eléggé motiválnak. Sokat tanultam magamról azzal, hogy megpróbáltam elérni, hogy ezek ne befolyásoljanak. Próbálom elkerülni a negatív hullámokat. De nem számít, mit csinálsz, mindig lesz valami negatívum: néha kevesebb, néha több, és ugyanez a helyzet a kritikákkal is. De motivációt jelent, hogy bebizonyítsam az embereknek, hogy tévednek, ez nem kétséges. Szerintem már korábban is elmondtam, hogy néha nem értem, miért vannak ilyen kritikák. Gondolom, mindig van ennek oka, de nem ismerem ezt az okot, és nem is vagyok az ő helyzetükben, szóval ötletem sincs, mi jár a fejükben…”

A többszörös futamgyőztes versenyző arra is rámutatott, hogy Hamilton személyében minden idők egyik legjobbjával szemben kellene helytállnia: „Szerintem azok, akik pontosan megértik a sportot, megnézik a részleteket és bele tudják képzelni magukat más helyzetébe, azok megértik ezt. De persze, mint minden sportban, itt is rengeteg a fotelszakértő, akik alábecsülik a dolgokat.”

„Ami engem illet, annyit elmondhatok, hogy nem egyszerű feladat ez. Ha megnézzük a számokat, Lewis az F1 történetének legsikeresebb versenyzője, nekem pedig ellene kell felvennem a versenyt megfelelő tempóval és konstans teljesítménnyel hétvégéről hétvégére. Szóval igen, nem egyszerű hely ez. De ez egyúttal roppantul motivál is, ez a célom, hogy megpróbáljam legyőzni őt. Ez fog tovább hajtani, remélhetőleg egy következő szintre.”

Bottas elismerte, hogy néha fejtörést okoz neki, amit hétszeres világbajnok kollégája művel a pályán, de mindig igyekszik tanulni ezekből: „Vannak pillanatok, amikor nehezen értem meg, hogyan lehetséges ez: legyen szó egyetlen kanyarról, egy etapról vagy egy adott pályáról egy adott gumikeveréken. De mindig megvannak az okok, és azokat próbáljuk meg előásni. A legrosszabb dolog, ha hagyod, ha valamit nem értesz. Tudom, hogy elég okos mérnökök dolgoznak a csapatnál, szóval mindig meg tudják mondani az okokat, és elmagyarázni, hogyan érhetném el ugyanazt vagy akár még jobbat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: