DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Búcsúzóul a vb-címet veszi célba a Honda

Noha a 2021-es évad végén távozik az F1-ből a japán motorgyártó, főnökük szerint teljes gőzzel dolgoznak az idei erőforrás fejlesztésén, amellyel futamokat és világbajnokságot is nyernének.

A 2020-as esztendő egyik legváratlanabb fejleménye volt, amikor a Honda bejelentette, hogy a 2021-es szezon végén kiszáll a Formula-1-ből. A japán motorgyártó tavaly összesen három győzelmet aratott – kettőt Max Verstappen és a Red Bull, egyet pedig Pierre Gasly és az Alpha Tauri révén –, ráadásul az utolsó futamon is nyertek, így a téli fejlesztésekkel együtt abban bíznak, hogy búcsúzóul végre valóban felvehetik a világbajnoki versenyt a Mercedesszel. Minderről Toyoharu Tanabe, a Honda technikai igazgatója beszélt a Formula1.com weboldalon:

verstappen-redbull-2020



„Természetesen fejlesztjük az új erőforrásunkat 2021-re, nem is csak a teljesítményt, hanem a megbízhatóságot is szem előtt tartva, de persze tudjuk, hogy továbbra is a Mercedes mögött vagyunk, és nyilván a többi ellenfelünk sem alszik téli álmot a holtszezonban. Nagyon rövid a holtidény most a Formula-1-ben, de mindenki maximális erőbedobással dolgozik azért, hogy versenyeket és bajnokságot nyerjen, szóval nem könnyű azt mondani, hogy győzni fogunk. Másrészt viszont örömmel nyernénk további futamokat, valamint szállnánk harcba a vb-címért 2021-ben. Éppen ezért továbbra is keményen dolgozunk az erőforráson.”

Tanabe az Abu Dhabi Nagydíjon aratott Verstappen-győzelem mellett elsősorban a megbízhatóság terén tett előrelépést emelte ki: „Összességében ez egy erős eredmény volt a Honda számára évzárásként. A másik biztató dolog, amit tanultunk a korábbi szezonokból, hogy javítottunk a megbízhatóságon, így csak a versenyzőnként meghatározott három egységet használtuk, egyetlen motorral kapcsolatos büntetést sem kaptunk. Ahogy azt már korábban bejelentettük, a Honda az idény végén kiszáll a Formula-1-ből. A célunk azonban változatlan: megnyerni a világbajnokságot. A partnercsapatainkkal együtt kőkeményen fogunk dolgozni ebben a rövid holtszezonban, hogy további teljesítményt találjunk, s ezáltal még erősebben térhessünk vissza.”

Az továbbra sem dőlt el, hogy a Red Bull (és az Alpha Tauri) milyen motorokat fog használni 2022-től, de a legjobb esély arra van, hogy átveszik a Honda projektjét: erre a motorfejlesztések befagyasztására lenne szükségük, s az energiaitalosok vezetősége nemrég úgy fogalmazott, hogy úgy tűnik, jó úton járnak a megállapodás felé.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: