DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az F1 cáfolja újabb három nagydíj törlését

Megismétlődni látszik, ami egy éve történt: sajtóhírek szerint Monaco, Azerbajdzsán és Kanada sem tart idén nagydíjat. A Formula-1 részéről reagáltak a hírre.

A Formula-1-es versenynaptár elejét már át kellett alakítani a koronavírus miatt: az Ausztrál Nagydíjat csak novemberben rendezik meg, a kínai verseny elmarad. A szezont nyitó Bahrein után máris Európába utazik a mezőny, Imolába és az eddig be nem jelentett helyszínre, ami feltehetően Portimao lesz.

Sajtóhírek szerint nem ússzuk meg a további változásokat sem, a május-júniusi szakasz három versenye marad el. A Formule1.nl beszámolója szerint a monacói (május 23.), az azerbajdzsáni (június 6.) és kanadai (június 13.) fordulókat sem tudják megtartani zsinórban a második évben.



A két klasszikus utcai pálya esetében a problémát az jelenti, hogy az építkezést hónapokkal előre el kell kezdeni, a világjárvány további alakulása pedig túlságosan kiszámíthatatlan ahhoz, hogy a szervezők kockáztassanak és megkezdjék az előkészületeket. Monte-Carlóhoz és Bakuhoz hasonlóan a montreali infrastruktúra egy része is ideiglenes, Kanada esetében pedig további problémát jelent, hogy az országot szigorú intézkedések és határzár jellemzik.

A forrás szerint a három forduló törlését csak februárban fogják bejelenteni. Mindhárom helyszínt pótolni tervezik, ha ez megvalósul, a versenynaptár továbbra is 23 fordulóból áll. A beugrók 2020-ból visszaköszönő ismerősök: a lap információi alapján Monaco helyére Törökország kerülhet, Bakut és Montrealt pedig Mugello és a Nürburgring válthatja.

A Formula-1 részéről ugyanakkor már cáfolták is a naptárban történő további átalakításokat: „A módosított 2021-es versenynaptár részleteit már közöltük, nincsenek egyéb változások. Az a feltételezés, hogy városi versenyeket nem tartanak meg, teljesen téves” – idéz egy szóvivőt a RaceFans.net.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: