DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stroll világbajnok csapatot faragna az Aston Martinból

Az átalakuló csapat tulajdonosának egyértelmű célja, hogy felérjen a csúcsra az F1-ben – ehhez szerinte az ő forrásai mellett az újonnan igazolt Sebastian Vettel is nagy segítségükre lehet.

Immár hivatalosan is Aston Martinként – egész pontosan a minapi szponzorbejelentés okán Aston Martin Cognizant Formula One Teamként – szerepel a tavalyig Racing Point névre hallgató istálló. Az 1991-ben még Jordanként alapított csapat többször is a középmezőny első felébe tartozott az eltelt három évtizedben, az utóbbi időszakban pedig stabilan a nagycsapatok egyik fő üldözőjének számított. Az alakulat tulajdonosa, Lawrence Stroll pedig nem is állna meg itt, hanem egyenesen világbajnokká szeretné tenni a gárdát:

lawrence-stroll-dppi-f1



„A célom ezzel, mint az összes többi üzletemmel is, hogy nyerjek” – mondta a legendás brit márkanevet az F1-be visszahozó Stroll a BBC Sportnak nyilatkozva. „Az F1-ben évekig tartó folyamat, hogy sikeres legyél: ez nem megy egy éjszaka során, de egyetlen üzletet sem lehet egyetlen éjszaka felépíteni. Itt is ugyanez a helyzet. Onnan szeretném folytatni, ahol tavaly abbahagytuk, csak még erősebben. Számos dobogós helyezést szereztünk, valamint egy győzelmet is. Szeretném, ha idén még több dobogónk és újabb egy vagy két győzelmünk lenne – lépésenként haladva szeretnénk egyre több győzelemért harcba szállni.”

Stroll már beszélt is Otmar Szafnauer csapatfőnökkel és Andrew Green technikai igazgatóval, hogyan tudnának vb-címekért harcolni: „Azt mondtam: ’Jönnek az új szabályok 2022-ben, azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, én és mindenki más is ezért van itt, és meg is tudom adni a forrásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy győzzünk. Mit csinálhatnánk másképp, ha bármit is, hogy világbajnokok legyünk?’ Mire Andy azt válaszolta: ’első körben azt mondanám, hogy nem sok mindenen változtatnék’.”

Az üzletember szerint az is jól mutatja a szándékaikat, hogy a fia, Lance Stroll mellé leigazolta a Ferraritól kirakott Sebastian Vettelt, akiben az utóbbi egy-két évben látott gyengélkedés ellenére is töretlenül bízik: „Sebastiannak roppant nehéz éve volt tavaly. Mindannyiunknak komoly kihívást jelentene, ha már a szezon előtt megtudnánk, hogy elveszítjük a munkánkat. Ez mentálisan nagyon nehéz, és mindenki tudja, hogy mennyire mentális játék is az F1 a pilóták számára. Olyan autója volt, amellyel trükkös volt vezetni, és nem is passzolt a stílusához. Láthattuk ezt már korábban az utolsó Red Bull-os évében is.”

„De ő egy négyszeres világbajnok, nem hiszem, hogy egy év alatt elfelejtette volna, hogyan kell vezetni. Olyan munkamorálja van, amely a hírek szerint senki máséhoz nem fogható a paddockban, annyira keményen dolgozik. Az egyik módja annak, hogy világbajnokok legyünk, ha a srácaim úgy is gondolkodnak és cselekednek, mint a világbajnokok. És ezt úgy érhetjük el, ha egy négyszeres vb-győztest hozunk a csapathoz. Olyan irányba fogja vezetni a csapatot, amellyel odajuthatunk, ahol végül lenni szeretnénk. Nem aggódom, jól ismerem Sebet. és száz százalékig biztos vagyok és hiszek benne, hogy fantasztikus munkát fog végezni nálunk. Motiváltabb, mint valaha.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: