DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem csak a teljesítménye szólt Perez mellett

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elárulta: az idei parádés szezonja mellett az is érv volt a mexikói szerződtetése mellett, hogy általa információkhoz juthatnak a Mercedes erőforrásairól.

A Red Bull néhány nappal a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat követően jelentette be, hogy jövőre már nem Alexander Albon, hanem Sergio Perez lesz Max Verstappen csapattársa. Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója elmondta, hogy már régóta kinézték maguknak a mexikóit, most pedig arról is beszélt a Motorsport.com szakoldalnak adott interjúban, milyen érvek szóltak mellette – és nem is csak a konkrét teljesítménye:

perez-abudhabi-dppi



„Az első dolog, ami magáért beszélt, az a hihetetlen javuló forma, amit mutatott. Úgy gondolom, ez volt a legjobb szezonja, amióta a Formula-1-ben van. Ez az egyik dolog. A másik, hogy azon a versenyen, amelyet megnyert, Russell nem tudott jelentősen közeledni hozzá a Mercedesszel, noha jobb gumikon volt. Jó néhány versenyen bebizonyította, hogy jól fel tudja mérni, milyen tempó kell ahhoz, hogy tartsa a távolságot az ellenfelétől úgy, hogy közben a gumikat sem terheli túl. Volt néhány balszerencsés pillanata is, például amikor a harmadik helyről esett ki Bahreinben.”

„Emellett pedig ott van a tény, hogy sok éve vezet Mercedes-motoros autót, így ismeri a vezethetőségét és az érzékenységét. Ezek mind mellette szóltak. Nico Hülkenberg legutóbb Renault-val ment. Azt a három Mercedes-motoros futamot aligha lehet számolni, mert ott inkább az alkalmazkodással volt elfoglalva, semmint az adatok gyűjtésével.”

Marko szerint fontos, hogy erős párosuk legyen 2021-ben, hiszen nem elég, hogy a Mercedest szeretnék utolérni, a hátulról érkező fenyegetésre is reagálniuk kell: „Arra kell számítanunk, hogy a McLaren előre fog lépni a Mercedes-motorral, s talán a Renault és a Ferrari is fejlődni fog. Ha öttizedes hátrányod van az időmérőn, akkor nem negyedik, hanem hetedik vagy nyolcadik vagy. Ez pedig azt jelenti, hogy nem vagy hasznos a csapat szempontjából, hiszen nem tudunk stratégiai játékokra használni. Abu Dhabiban a Mercedes nem tudott semmit csinálni taktikailag, vagy csak nagy kockázat árán tudott volna. Ha Bottasnak felteszik a lágy gumikat, Albon mögé kerül, Abu Dhabiban pedig nagyon nehéz előzni. Mivel Albon jó versenyt futott és közel maradt, nem tudták a szokásos stratégiájukat játszani. Jövőre újra világbajnokok akarunk lenni, ehhez pedig erős párosra van szükségünk, akikkel a stratégiákat is mind le tudjuk fedni.”

A Red Bull-os szakember hozzátette: nem várják Pereztől, hogy rendszeresen legyőzze Verstappent, azt viszont igen, hogy kerüljön hozzá közel, főleg a versenyeken. „Pereznek belátható távolságon belül kell lennie Maxhez a versenyeken. Láthattuk, hogy az időmérőkön még senki sem érte el ezt a szintet. Maximum két tizedmásodperc lehet vagy annak környékén, akár még kevesebb is. Csapatként kell erősnek lennünk, hogy két pilótával harcolhassunk a Mercedes ellen. Arra számítok, hogy ismét mi leszünk a Mercedes ellenfelei. Ha Bottasnak nincs olyan rossz napja, mint volt Bahreinben, akkor nagyon jól betölti a funkcióját, és ugyanerre számítunk Pereztől.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: