DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Haas csendben a Ferrari fiókcsapatává válik

A Ferrari újabb lépése bizonyítja a Haasszal kötött együttműködés mélyülését, és az Alfa Romeo távozását az F1-ből. A maranellóiak átcsoportosítanak egy maréknyi szakembert az amerikai istállóhoz.

Határozottan megerősödött az a híresztelés, amit a Formula Podcast triója már hónapokkal ezelőtt felvetett hallgatói számára: az Alfa Romeo 2021 végén távozni készül a Formula-1-ből, ezért a Ferrari nem a szóban forgó testvérmárkájával, hanem másik motorpartnerével, a Haasszal épít ki szorosabb kapcsolatot. Az Alfa csapatvezetője, Frederic Vasseur néhány napja lengette be, mennyire elbizonytalanította a Ferrari gyenge erőforrása az alakulat jövőről alkotott elképzelését, most pedig a Racefans derítette ki, hogy maranellóiak csendben technikai erősítést küld a Haashoz. 

steiner-binotto



A brit szaklapnak Mattia Binotto Ferrari-csapatfőnök nyilatkozott, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a két félre továbbra is üzleti társakként tekintsünk.  „Elsősorban a partnereink” – reagált a megkeresésre. „Azt hiszem, ez egyértelmű. A soron következő szezonok során erőforrásokkal és sebességváltókkal látjuk el őket, ahogy a múltban is tettük.”

2016-os debütálása óta a Haast a Dallara látta el minden olyan alkatrésszel, ami nem a Ferraritól érkezett. Jövőre azonban ebből egy nagy szeletet a Ferrari átvállal, így mindkét fél jól jár: az amerikai gárda komoly technikai segítséggel gazdagszik, az olaszok pedig elkerülik a költségvetési sapka által kikényszerített leépítéseket. Mint kiderült, a két csapat a Ferrari szülővárosában, Maranellóban szomszédokká válnak.

„A csapatunk néhány tagja csatlakozik hozzájuk. Ez nagyszerű lehetőség számukra, hiszen így megerősödik a szakmai stábjuk. Ez szükséges lépés részünkről, mert a költségvetési korlátozás miatt csökkentenünk kell a szervezetünk létszámát. Ezek a személyek Maranellóban egy a Scuderia Ferrariétól teljesen független épületbe költöznek, így nem lesz bejárásuk a Ferrari létesítményébe” – idézte a Racefans Binottót, aki hozzátette: a Haas független csapat marad, és kizárólag olyan információk cserélnek közöttük gazdát, amelyeket a szabályok lehetővé tesznek. A Ferrari ezzel azt is elkerüli, hogy a szakembereiket más csapatok leigazolják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: