DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az Alfa nem kíván hosszabbítani a Ferrarival

Elégedetlen a maranellóiak erőforrásával, ezért egyelőre nincs kész újabb szerződést aláírni az Alfa Romeo F1-es istállója. A csapatfőnök szerint a Ferrari tehet a problémájuk 80 százalékáról.

1980 óta nem volt olyan rossz formában a Ferrari Formula-1-es csapata, mint idén. A konstruktőri tabellán mindössze a hatodik helyet szerezte meg, ami nagyrészt az idei évre átépített erőforráshoz vezethető vissza. De a márka partnerei is hasonló visszaesést tapasztaltak: az Alfa Romeo mindössze nyolc, a Haas pedig három pontot szerzett 17 verseny alatt, ami a 2019-es teljesítményük nagyságrendileg tizedrésze. Ez erősen elgondolkodtatta az Alfa Romeót a folytatásról.

alfa-detail-2020



„2021-ig köt minket szerződés a Ferrarihoz. Ezt követően meg kell vizsgálnunk a helyzetünket, mert a következő szerződésnek az új autók miatt 2022-től 2026-ig kell szólnia” – magyarázta a Blicknek a csapatvezető, aki nem jelentette ki, hogy a Ferrarival szándékoznak folytatni. „Sosem lehet tudni. Ez olyan, mint egy házasság: senki sem garantálja, hogy örökre ugyanazzal a nővel maradunk – ahogy én sem tettem! Számításba kell venni az együttműködés hullámhegyeit és hullámvölgyeit. Meg kell kérdeznünk magunktól: Mi a legjobb üzlet? A Ferrari mostanáig csak egy tisztességes partner volt.”

Vasseur nem tiltakozott, amikor arról volt szó, hogy a csapata gyenge teljesítményéről nagyrészt az erőforrás tehet. „Ez az ön nézőpontja, de nem tudok vitatkozni vele” – reagált az újságírói felvetésre. „Fogalmazzunk úgy, hogy a probléma 80 százaléka a Ferrarihoz vezethető vissza. Körönként négy tizedmásodpercet veszítünk a riválisainkhoz képest. Jól mutatja az olaszok problémáját, hogy Abu Dhabiban a gyári csapat előtt végeztünk!”

Vasseur nyilatkozata megerősíteni látszik azt a felvetést, amiről podcastünk állandó szereplői már ősszel pusmogtak: az Alfa Romeo 2021 után kiszállni készül az F1-ből, így 2022-ben Sauber-Renault-vá alakulhat a svájci székhelyű gárda.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: