DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Száguldás a stressz elől

Az élsport mindig is rendkívüli mennyiségű stresszt hordozott magában. A legjobbak egészen kicsit koruktól készülnek elhivatottan, fáradtságot nem ismerve a sportágukon belül, a megfelelési- és teljesítménykényszer pedig egyre csak nő. Nem kivételek ez alól a száguldó cirkusz pilótai sem.

A szűnni nem akaró nyomás

A versenysportok élethosszig tartó elköteleződéssel járnak. Az igazán kiemelkedő tehetségeket már egészen fiatal korukban kiszúrják, mely onnantól kezdve egy elég erősen meghatározott és szigorú szabályokhoz kötött életpályát jelöl ki számukra. Az egész életüket a sportnak kell szentelniük, mely kihat a magánéletükre, a társas kapcsolataikra és a saját személyiségük fejlődésére is. Gyermek- és fiatalkorban ez fizikálisan és szellemileg is óriási megterhelést jelent.

kep1



Az élsportolók többsége – ahogy az F1 pilóták is – a húszas éveik közepétől, kb. a harmincas éveik elejéig, közepéig datálhatják karrierjük zenitjét, pályafutásuk csúcsformáját. Ekkorra érik be az évtizedes munka és kezdenek el még inkább látszani az eredmények. A korábbi megterhelés ekkorra átalakul, ám ez az átalakulás nem a stressz megszűnését jelzi, sőt.

A csúcson is túl

Kívülről szemlélve az F1 versenyzők élete meglehetősen csillogónak hathat. Folyamatos utazás, csodálatos helyszínek, hűséges és hatalmas rajongótábor, komoly bevételek, szponzori pénzek. A felszín természetesen ez is, hiszen a külvilág felé mindig a legjobb arcukat kell mutatniuk, miközben kezelniük kell a rájuk nehezedő nyomást. Ez a nyomás esetükben sem egyforma, leginkább az a közös benne, hogy rendkívül súlyos teherként nehezedhet a vállukra.

Vegyük elsőként példának a McLaren-nél versenyző Lando Norris-t, aki idén még csak a 21. életévét töltötte be. Esetében a „jövő ígérete” jelzők jelenthetik a legnagyobb nyomást, melyeknek teljesítmény és viselkedés szempontjából is meg kell felelnie. Nem is véletlen, hogy vállaltan szorongással küzdött, hiszen egy 21 éves embertől még nem várható el, hogy maradéktalanul megfeleljen minden elvárásnak.

Másfajta teher nehezedik a mezőny „idősebb” versenyzőire, főleg azokra, akik korábban már bizonyítottak. Lewis Hamilton a frissen megszerzett hetedik, vagy épp Sebastian Vettel az eddig megszerzett négy világbajnoki címével a zsebében máris legendává váltak, ugyanakkor épp emiatt kell megfelelniük a róluk kialakított képnek, pályafutásuk közeledtéhez érve pedig már azzal a gondolattal is foglalkozniuk kell, hogy karrierjük a versenypályán hamarosan véget ér.

kep2

Stresszoldás távolról

Az F1-pilóták esetében jól megfigyelhető, hogy az év közben felgyülemlett stresszt leginkább az évadok közti szünetekben vezetik le, akár más típusú sportok űzésével, láblógatós nyaralásokkal, vagy egyszerűen csak azzal, hogy hazatérnek a családjukhoz és egy kis ideig nem gondolnak a versenynaptár nehézségeire.

Persze az évad közben sem árt megőrizni a higgadtságukat. Ehhez jelenthetnek segítséget az olyan, világszerte népszerű készítmények, amilyeneket mi is megtalálhatunk a Cbdcibdol.hu oldalán. A CBD természetes ereje akár az élsportolóknak is megnyugvást hozhat versenyhelyzetben is, akik ezáltal képesek lehetnek könnyebben megbirkózni a sportág által rájuk rótt nehézségekkel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: