DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„A hibák elvonták a figyelmet Grosjean tempójáról”

Jelenlegi és egykori csapattársai is méltatták az F1-től verseny nélkül búcsúzó franciát: Magnussen és Raikkönen is főként az egykörös gyorsaságát emelték ki a többszörös dobogósnak.

Romain Grosjean Formula-1-es karrierje – legalábbis ideiglenesen – véget ért szűk két hete abban a bizonyos bahreini balesetben, hiszen az égési sérülései miatt a Szahíri és a most következő Abu Dhabi Nagydíjat is kénytelen kihagyni. A szezonzáró csütörtöki sajtónapján – amelyen a Formula.hu is részt vett – arról kérdezték haasos kollégáját, a 2017 óta mellette versenyző Kevin Magnussent, hogy jellemezze Grosjeant versenyzőként:

„Amit én tapasztaltam, hogy Romain egy hihetetlen gyors pilóta egy körön. Nem azért, mintha a versenyen nem lenne az, ott is szupergyors, de főleg egy körön különleges. Úgy vélem, hogy azzal, hogy ő volt a mérce számomra, főleg az időmérőkön, egy jobb pilótává tett engem. Nagyon komolyan össze kell rakni a kört, hogy legyőzd őt a kvalifikáción. Nehéz elképzelni, hogy bárki gyorsabb tudna lenni nála, mert a jó napjain fenomenálisan teljesít egy körön.”

grosjean-magnussen-haas-1



„Vicces a Formula-1, mert Romain elkövetett néhány hibát az elmúlt években, amelyek jórészt elterelték erről a figyelmet, és ezért nem kapott elég elismerést azért, amire az autóban képes. Ugyanis személy szerint úgy érzem, nem sokan lennének nála gyorsabbak egy körön.”

A Grosjeant helyettesítve második F1-es nagydíjára készülő Pietro Fittipaldi saját elmondása szerint barátként viszonyul a franciához: „Nyilván nekem nincs annyi tapasztalatom róla, mint Kevinnek, de a teszteken egyértelműen láttam, hogy elképesztően gyors egy körön. És örülök, hogy az évek során a barátomnak nevezhettem. Nemcsak a csapattársam, hanem a barátom is, aki végig rendkívül támogató volt, ezt pedig nagyra értékelem. Mindig nyitott volt velem, amikor tesztelni mentem vagy az első versenyhétvégémre érkeztem. Szomorú, hogy nem tudja teljesíteni az utolsó futamát a csapatnál, de örülök, hogy egészséges, és mindig is jó barát volt.”

Pályafutása legsikeresebb időszakát egyértelműen a Lotusnál töltötte Grosjean, ahol 2012-ben és 2013-ban többször is dobogóra állhatott – igaz, néhány súlyos hiba, például az eltiltással járó spái rajtbaleset is ekkor történt. Akkori kollégája, Kimi Raikkönen ugyancsak hasonló gondolatokat fogalmazott meg a pilótáról, mint Magnussen:

„Nagyon gyors volt egy körön, amikor csapattársak voltunk, és úgy gondolom, a versenyeken is jó tudott lenni. Viszont akkoriban túl gyakran volt kissé szétszórt. Egyértelmű, hogy megvan a tempója. Szerintem mindenki örült, hogy többé-kevésbé sértetlenül szállt ki múltkor az autóból, és nyilván jobb lett volna másképp befejeznie az F1-es karrierjét, de sajnos ez így alakult. A jó hír, hogy rendben van, és egyedül ez számít.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: