DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Sainz is részt venne az újoncteszten a Ferrarival

Ha Fernando Alonso és a Renault különengedélyt kapott, akkor nem látja okát annak a McLarentől átigazoló spanyol, hogy ő is autóba ülhessen új csapata színeiben Abu Dhabiban.

Csütörtökön vált hivatalossá, hogy az FIA engedélyezte, hogy a visszatérésre készülő Fernando Alonso is részt vegyen a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után sorra kerülő, eredetileg csak fiatal pilóták számára kiírt teszten. De nem is a spanyol lesz az egyetlen „kivétel”, hiszen a hírek szerint az Alfa Romeo Robert Kubicát, míg a Red Bull Sebastien Buemit tervezi autóba ültetni. A McLaren és a Racing Point, amely már hónapokkal ezelőtt lemondott a tesztről annak tudatában, hogy csak fiatalok vehetnének rajta részt, nyilvánvalóan nem örülnek a fejleményeknek, viszont van olyan pilóta, aki kihasználná az Alonso-féle kiskaput.

sainz-szahirgp-dppi-1



Ő pedig nem más, mint Carlos Sainz, aki 2021-ben már nem a McLaren, hanem a Ferrari pilótája lesz. A szerződése lehetővé tenné, hogy részt vegyen a maranellóiakkal a teszten, amelyre eredetileg Robert Svarcmant és Antonio Fuocót nevezte a Scuderia. Utóbbi a Ferrari szimulátorosa, alighanem neki kellene átadnia a helyét, ha Sainz is engedélyt kap a részvételre (Svarcman két akadémista társa, Callum Ilott és Mick Schumacher az Alfa Romeóval, illetve a Haasnál fog körözni). A spanyol pedig a Szahíri GP-t megelőző sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett, nem is csinált titkot belőle, hogy szeretne autóba ülni:

„Tesztelni akarok a Ferrarival. Szerintem nem titok ez, főleg most, hogy az FIA megnyitotta a lehetőséget olyan pilótáknak, akik nem újoncok vagy fiatalok, úgyhogy nem látom be, miért ne tennék ezt lehetővé gyakorlatilag az összes versenyző számára. Személy szerint egyetlen fiatal pilótát sem szorítanék ki az ülésből. Ha be is ülnék a Ferrariba, Callum, Mick és Robert szerintem akkor is tesztelne. Úgy gondolom, mostanában a Ferrari az a csapat, amely az egyik legjobban promotálja a fiatal versenyzőket. Szóval nem látom az okát, miért ne kaphatnám meg én is a lehetőséget. Nem tudom, mi fog történni, nem tudom, mi lesz az FIA döntése, de a magam részéről mindent megteszek, hogy ott lehessek.”

Azt nem árulta el pontosan Sainz, hogy mit tesz a Ferrari az engedély érdekében, de azt hangsúlyozta, hogy a szerződése lehetővé teszi a Scuderiával való tesztelést. Ez nem mondható el a McLarenhez a helyére érkező Daniel Ricciardóról, akit a 2020-as esztendő végéig köt renault-s kontraktusa: „Ami engem illet, semmiképp sem vettem volna részt rajta. Mindig is arról volt szó, hogy 2021-től kezdem a munkát, szóval nem érzem úgy, hogy ezzel én bármit veszítenék. Fernando nyilván roppant egészséges és fitt, ránézésre elég jó formában van. Szóval az avatatlan szemek számára simán elmegy fiatal versenyzőnek!” – tette hozzá viccelődve az ausztrál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: