DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Különengedélyt kapott Alonso: Indulhat az újoncteszten

Sikeresen lobbizott a Renault, Fernando Alonso részt vehet az eredetileg fiatal pilótáknak kiírt Abu Dhabi teszten. Az egynapos gyakorlás többé nem számít újonctesztnek – bosszankodhatnak a csapatok, melyek már korábban visszaléptek tőle.

Az Abu Dhabi Nagydíjat követő teszt eredeti célja a 2021-es szabályváltozásokra való felkészülés lett volna átmeneti autókkal és 18 colos gumikkal, de mivel az új érát egy évvel elhalasztották, a gyakorlás egynapos újonctesztté alakult. Az előírás alapján a teszten a csapatok akár két autóval is részt vehetnek, olyan versenyzőkkel, akik az FIA nemzetközi A licenszével rendelkeznek és kettőnél nem több nem több F1-es nagydíjon vettek részt.

Miután bejelentették Fernando Alonso visszatérését, a Renault lobbizni kezdett, hogy a spanyol – habár 17 versenyszezon tapasztalatával a lehető legmesszebb áll az újonc fogalmától – részt vehessen a kollektív gyakorláson. A csapat már szervezett egy 100 kilométeres filmnapot az aktuális Renault-val és két kétnapos tesztet a 2018-as autóval a kétszeres világbajnok számára, de egy plusz nap gyakorlás az R.S.20-szal mindenképp jól jönne a versenyzőnek, akinek friss mottója, hogy minél több teszteléssel készülhet fel a leghatékonyabban.



A McLaren, a Racing Point és a Ferrari is ellenezték Alonso részvételét, ennek dacára a Motorsport.com beszámolója szerint a spanyol most megkapta az FIA jóváhagyását, és részt vehet a teszten. Egyúttal megváltoztatták a szabályzatot, betoldva a fent említett feltételek közé egy félmondatot arra vonatkozóan, hogy az FIA engedélyével azok is részt vehetnek, akiknél nem teljesül a legfeljebb két nagydíjas korlát.

A forrás szerint a riválisok nem örülnek az enyhítésnek: a McLaren és a Racing Point már korábban úgy döntött, kihagyja a tesztet – pedig a szabálymódosítással akár ők is kérvényezhetnék, hogy új igazolásaik, Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel autóba ülhessenek, persze akkor, ha jelenlegi csapataikkal sikerülne megállapodni, hogy engedjék el őket decemberi 31-ig tartó szerződésükből.

A Motorsport információi szerint a változtatás révén több csapat fiatal versenyző helyett tapasztalt, de nem aktív F1-eseket vet be a teszten: a Red Bull Sebastian Buemit, az Alfa Romeo Robert Kubicát. Arról is tudomásuk van, hogy a Williamsnél Jack Aitken kap lehetőséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: