DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Grosjean: Láttam jönni a halált

„Arra gondoltam, nem lehet így és most vége, azt mondtam magamnak, hogy a gyerekeim miatt ki kell jutnom” - először adott hosszabb interjút vasárnapi horrorbalesete óta a Haas pilótája.

Hatalmas balesetet szenvedett a vasárnapi Formula-1-es Bahreini Nagydíjon Romain Grosjean, aki néhány égési sérüléssel megúszta, ahogy a szalagkorlátba csapódva kettészakadt és kigyulladt az autója. A legalább szerdáig kórházban maradó, s a hétvégi Szahíri GP-t kihagyó francia a TF1-nek adott először hosszabb interjút a két nappal ezelőtti balesete óta – a Haas pilótája így idézte fel a történteket:

„Nem tudom, hogy létezik-e a csoda szó vagy lehet-e azt használni, mindenesetre azt mondanám, még nem jött el az ideje, hogy meghaljak. Sokkal hosszabbnak érződött, mint 28 másodperc. Háromszor próbáltam meg kiszállni. A biztonsági övemet ki tudtam kapcsolni, a kormány pedig már nem volt a helyén, valószínűleg kirepült a becsapódáskor. Láttam, ahogy teljesen narancssárga lesz a sisakrostélyom, láttam a lángokat az autó bal oldalán. Rengeteg dologra gondoltam, beleértve Niki Laudát, és arra gondoltam, nem lehet így és most vége. Nem fejezhetem be így a Formula-1-es történetemet. Aztán azt mondtam magamnak, hogy a gyerekeim miatt ki kell jutnom. Beletettem a kezem a tűzbe, éreztem, ahogy éget a karosszéria. Kiszálltam, aztán éreztem, hogy valaki húzza a ruhámat, úgyhogy tudtam, hogy kijutottam.”

Grosjean azzal is viccelődött, hogy a kötések miatt olyan kezei vannak, mint Mickey egérnek. Az F1-ből az év végén távozó versenyző elárulta: három gyermeke közül a középső, az ötéves Simon úgy hiszi most, hogy apjának „varázsereje van” és egy „mágikus szeretetpajzs” védte őt meg a rajt után, ami egybevág Grosjean feleségének Instagram-posztjával. „Nagyon erős szavak ezek egy gyermektől. Az idősebb, Sacha, most hét éves, ő racionálisabb, próbálja megérteni a történteket. A legkisebb pedig rajzolt egy képet „apa kézfájdalmai” miatt.”

grosjean-haas-bahrein



A pilóta elismerte: átfutott az agyán, hogy meghalhat, s emiatt lehet, hogy szüksége lesz pszichológusra is majd. „Végső soron jobban aggódtam a családom és a barátaim, és főként nyilván a gyerekeim miatt, akik a büszkeségem és az energiám legnagyobb forrását jelentik, mint saját magamért. Úgy vélem, talán szükséges lesz némi pszichológiai munkára, mert tényleg láttam jönni a halált. Még Hollywoodban sem tudnak ilyen felvételeket készíteni. Ez volt a legnagyobb baleset, amit életemben láttam. Az autó kigyulladt, felrobbant, s az akkumulátor is lángra kapott, ez pedig mind hozzátett a becsapódás erejéhez.”

Grosjean a történtek ellenére szeretne rajthoz állni a jövő hétvégén esedékes évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon, hogy ne a bahreini baleset legyen az utolsó F1-es fellépése: „Azt mondanám, érzem, hogy örülök, hogy élek, és másképp látok dolgokat. Ugyanakkor vissza is szeretnék ülni az autóba, ha lehetséges, már Abu Dhabiban, hogy másképp fejezhessem be az F1-es történetemet. Olyan volt ez majdnem, mint egy második születésnap. Ahogy kijöttem a lángok közül, az egész életemben meghatározó lesz. Rengetegen kimutatták a szeretetüket felém, ami nagyon megérintett, olykor könnyes is lesz a szemem.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: