DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Fittipaldi indul Grosjean helyén

Romain Grosjean égési sérülései miatt nem vehet részt a hétvégi Szahíri Nagydíjon. A csapat tartalékpilótáját, Pietro Fittipaldit – a kétszeres világbajnok Emerson unokáját – veti be helyette.

A 24 éves Pietro Fittipaldi – pályafutása legnagyobb eredménye a Formula V8 3.5 bajnoki címe 2017-ből, de versenyzett már az IndyCarban és DTM-ben is – két éve a Haas kötelékének tagja teszt- és tartalékpilótaként. A brazil a csapat idei autóját még nem vezette, de a tavalyival és tavalyelőttivel tényleges teszttapasztalata van, ez is indokolja, hogy rá esett a választás.

„A legfontosabb, örülök, hogy Romain biztonságban és egészségben van. Mindannyian boldogok vagyunk, hogy a sérülései viszonylag elenyészőek egy olyan óriási balesethez képest” – mondta Fittipaldi, akinek kinevezése csak a december 4-6-i hétvégére szól. „Nyilvánvaló, hogy nem ezek az ideális körülmények első lehetőségemre a Formula-1-ben versenyzésre, de különösen hálás vagyok Gene Haasnak és Günther Steinernek, amiért hisznek bennem és a volán mögé ültetnek hétvégén. Sok időt töltöttem a csapattal ebben a szezonban, mind a pálya szélén, mind a szimulátorban, ezért már ismerem az istálló működési procedúráit a versenyhétvégéken. Izgalmas lesz pályafutásom első rajtja a Formula-1-ben. Mindent beleadok, és már várom, hogy elrajtoljak első szabadedzésemen, pénteken Bahreinben.



Günther Steiner csapatfőnök ma reggel meglátogatta Grosjeant a kórházban, akit kedden engednek ki: röviddel ezután érkezett a bejelentés, hogy az F1-től szezon végén elköszönő versenyző a második bahreini felvonásban még biztosan nem lehet ott.

„Miután eldőlt, hogy a legjobb Romain számára legalább egy verseny kihagyása lesz, Pietro kiválasztása egyszerű döntés volt. Pietro fogja vezetni a VF-20-at, nagyon jól ismer már minket, mivel két szezon óta a csapat körül van tesztpilótaként és tartalékosként. Ez a helyes, amit tehetünk, számára pedig nyilván egy jó lehetőség. Türelmesnek bizonyult és mindig felkészült volt a lehetőségre, ami most érkezett el. Ezért akarjuk őt az autóban, én személy szerint biztos vagyok benne, hogy jó munkát fog végezni. Nagy kérés az utolsó pillanatban beugrani, de ahogy mondtam, úgy vélem, ez a helyes a Haas számára.”

 

Pietro a Fittpaldi klán negyedik tagja lesz, aki Formula-1-ben versenyezhet. Nagyapja, az 1972-es és 1974-es világbajnok, Emerson bátyja, Wilson ugyancsak versenyzett, akárcsak Wilson fia, a 90-es években aktív Christian. Pietro öt évvel fiatalabb öccse, Enzo Fittipaldi szintén a Formula-1-be pályázik, első F3-as szezonján van túl.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: