DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Massa figyelmeztet: Alonso úgy járhat, mint Schumacher

Egykori ferraris társa szerint a spanyolnál hátrány lehet a kétéves kihagyás és az életkora is, ráadásul nem is élcsapathoz tér vissza. A brazil azt is elmondta, a két klasszis közül kit tart jobbnak.

Fernando Alonso 2021-ben két év szünet tér vissza a Formula-1-be, méghozzá legfőbb sikerei helyszínén, a Renault-nál, ahol annak idején mindkét világbajnoki címét szerezte. Sokan szkeptikusak a lépés helyességével kapcsolatban: Michael Schumachert hozzák fel példaként, aki három év távollét után a Mercedesbe ült be 2010-ben, és meg sem tudta közelíteni korábbi sikereit. Nagyságrendileg az életkor és a kihagyás is hasonló – bár Alonso eközben versenyzett máshol –, ahogy az is párhuzamba állítható, hogy a Renault ugyanúgy nem élgárda, ahogy annak idején a Mercedes sem tartozott a legjobbak közé.

alonso-renault-teszt



Éppen ezért a spanyol korábbi ferraris csapattársának, Felipe Massának is vannak kétségei: „Fernando egy jelenség, nehéz ilyen tehetséget találni a versenyzők között. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy olyan csapathoz érkezik meg, amely jelenleg nem az élpozíciókért harcol, ő maga pedig két évet kihagyott az F1-ben” – nyilatkozta Massa az AS-nek. „Nem lehet titkolni, hogy ennek lehetnek hátrányos hatásai, ahogy Schumachernél láthattuk, aki három évet volt távol, és nem tudott visszatérni arra a szintre, ahol előtte volt. Az életkor is egy tényező. Fernando 40 éves lesz, és 20-25 éves pilóták ellen fog küzdeni. Az életkor gondot jelenthet, de vegyük figyelembe, mekkora tehetség Fernando, jól teljesíthet. Az F1 számára mindenképp pozitív, hogy visszatér.”

A brazil egyébként Schumachernek és Alonsónak is volt a csapattársa a Ferrarinál, s bár utóbbit tartja keményebb ellenfélnek, de ezt főként annak tulajdonítja, hogy a két klasszis más szakaszában járt a pályafutásának: a spanyol akkor volt a topon, míg a németnek az együtt töltött évük volt az utolsó szezonja a vörösöknél. Mindezek ellenére is Schumachert tartja összességében jobbnak Massa:

„Schumacher olyan volt, mint egy tanár, vele nem volt olyan rivalizálás, mint az Alonsóval eltöltött évek során. Sok éven át versengtünk egymással, és hogy őszinte legyek, keményebb is volt, de persze más szakaszban jártak. Versenyzőként egyértelműen Schumachert mondanám jobbnak. Tény, hogy Fernandónak nem volt olyan sok versenyképes autója, mint Michaelnek, de Schumacher hét vb-címet és 91 futamgyőzelmet szerzett. Fontosak a számok, s ez jelenti a különbséget.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: