DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Te zöld gyermeket nevelsz?

A tanórákon nem sok szó esik a kötelező tárgyakon túl a környezettudatos életmódra való felkészülésről, ezért a könnyed tudatosságra leginkább otthon tudjuk gyermekeinket felkészíteni. A tippek és trükkök elsajátítása során a legnagyobb kihívás, hogy életszerű példákkal és családi példamutatással adjuk át a tudást, azaz még véletlenül se legyünk közben unalmasak!

Legyünk ebben is hitelesek

Környezettudatosan élni nem nehéz feladat, sőt lehet teljesen egyszerű is. A titok a tervezésben rejlik. Erre játékos feladatok segítségével az egész családot fel lehet készíteni. Ebben segítségünkre vannak a szakemberek által, az adott korosztálynak kifejlesztett gondolatébresztő feladatok, így kicsik és nagyok játékosan ismerkedhetnek meg a környezettudatos életmód előnyeivel, melyre ők a legfogékonyabbak. És közben még a családi is jól szórakozik.

 https___www.kreativjatek.hu_fajatek_epitos-jatek_fa-varosepito-szett-melissa-doug-md14796.html



Első lépésként szánjunk egy kis időt arra, hogy tisztába kerüljünk olyan alapfogalmakkal, amik segítségével megismerjük az újrahasznosítás kritériumait és a hulladékok típusait. A megfelelő kifejezések elsajátítása után fordítsuk le az elvont fogalmakat gyermekünk korosztályának szintjére, hogy a jövőben ne okozzon neki se gondot, ha fel kell ismerni a különböző anyagokat. Ezt leginkább szemléletes játékkal tudjuk tudatosítani. Gyűjtsetek össze minél több árucikket a konyhából, fürdőszobából. Beszéljétek át, milyen egyéb megoldás jöhet szóba a termék környezetkímélőbb csomagolására, vásárlására vagy kiváltására vonatkozóan.

Tudatosítsuk, hogy minden terméknek van környezetkímélőbb változata, és nem mindig az ár alapján kell dönteni. Ovisoknál bevásárlókosárral, textilszatyorral és egy nejlonzacskóval is gyakorolhattok. Csak ez nem egy szokványos bevásárlás lesz, hanem egy környezetkímélő beszerzés.

A képzeletbeli boltban csak olyan terméket szabad vásárolni, ami nem műanyagba van csomagolva, vagy legalábbis a zacskó helyett textilben vagy kosárban visszük haza. Az igazi környezetkímélő megoldás a piacozás lesz, másodjára menjetek oda. Bevásárlás után pedig beszéljétek át a döntéseiteket, és győzzétek meg egymást, hogy ne vásároljatok felesleges dolgokat, amiből csak hulladék keletkezik. Műanyag játék helyett válasszatok fenntartható faanyagból készült fajátékokat.

A környezetvédelmi szempontból előnyösebb csomagolás átbeszélésével is sokat tehettek az élhetőbb jövőért. Tudtad például, hogy a korlátlanul újrahasznosítható fémcsomagolás csak töredéke a műanyagnak? Válassz te is dobozos üdítőt legközelebb! Ugyanez elmondható az üvegről is. Választhatod azt is a műanyag helyett.

Extra tipp az ismeretszerzéshez

Ha úgy érzed, sokkal kellemesebb lenne a tanulást összekötni egy környezettudatos élményprogrammal, keresd az Öko-Pack foglalkozásait. Az erre specializálódott ökoházban képességfejlesztő, környezettudatos játékok várják a családokat, ahol a hulladék kreatív felhasználására is jópofa ötleteket kaphattok. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: