DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Itt a 2021-es F1-menetrend terve

Hosszas várakozás után megszületett a 2021-es F1-es kalendárium előzetes változata: a jövő évi menetrend terve a várakozásoknak megfelelően 23 eseményt foglal magában és nincs hiány meglepetésekben sem.

A Formula One Management által közreadott előzetes menetrend a hagyományoknak megfelelően az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik: noha az utóbbi hetekben olyan spekulációkat is lehetett hallani, hogy Melbourne – ha szerepel is a programban – nem évadnyitóként rendez futamot, azonban a dolgok jelenlegi állása szerint március 21-én ott, az Albert Parkban indul majd az új évad.

Meglepetésre lesz Spanyol és Brazil Nagydíj is, ráadásul Barcelonában és Interlagosban: az elmúlt hónapokban mindkét viadallal kapcsolatban úgy hírlett, hogy számukra nincs tovább. de menetrend részei maradnak. A katalánok gyaníthatóan rendezték elsősorban pénzügyi vonatkozású nézeteltéréseiket a világbajnokság promóterével, míg a dél-amerikai forduló mégsem költözik Rio de Janeiróba, de a kiszivárgott hírek szerint ezúttal már nem legendás honfitársunk, Bernie Ecclestone jóbarátja, Rohonyi Tamás lesz a promóter, hanem valaki más.

77_00120028_JFBE8664
Ennél is nagyobb meglepetés, hogy hiába tervezték már az idei évre a Vietnami Nagydíj bemutatkozását, a futam nem szerepel a 2021-es programban. Különféle források szerint az indok ezúttal nem a világjárvány, hanem állítólag az, hogy államtitkokat tartalmazó dokumentumok tiltott birtoklásáért nemrégiben letartóztatták azt a helyi vezető politikust, bizonyos Nguyen Duc Chungot, aki a hajtóerő volt a futam megrendezése mögött.



A tervezett menetrend negyedik fordulója április 25-i dátummal szerepel, azonban nincs megjelölve helyszín. Eredetileg ez lett volna a vietnami viadal időpontja, de a délkelet-ázsiai ország váratlan kiesésével a várakozások szerint megnyílhat az út valamelyik idei kényszerhelyszín előtt. Ha minden igaz, olyan pályák versengenek a futam rendezéséért, mint Portimao, Imola, a Nürburgring, a Hockenheimring, Isztambul és a malajziai Sepang. Döntés ebben az ügyben később várható.

Természetesen a Hungaroring is szerepel a 2021-es futamok listáján: a 36. Magyar Nagydíjat előreláthatólag augusztus 1-jén rendezik majd meg. A mogyoródi derbit nyári szünet követi, aztán pedig két tripla menet vár a utazó karavánra: előbb Spa, a visszatérést idén elhalasztani kényszerülő Zandvoort és Monza, aztán Szocsi, Szingapúr és Suzuka.

A múlt héten bejelentett új futamot, a Dzsiddában rendezendő Szaúd-arábiai Nagydíjat az évad utolsó előtti fordulójaként november 28-án tartják, az évad pedig december 5-én, hagyományosan az Abu Dhabi Nagydíjjal fejeződik be.

A most közreadott tervezet egészen addig tervezet marad, amíg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa (WMSC) jóváhagyását nem adja, ám ez elméletileg puszta formalitás.

Arról, hogy készülnek-e a pandémia alakulása miatt B-tervvel, a FOM nem tett említést a hivatalos kommünikében. Nemrégiben úgy hírlett, hogy az illetékesek nem készülnek alternatív menetrenddel, amit azonban nehéz elképzelni. Sokkal valószínűbb, hogy csupán azért nem beszélnek erről, mert az idei őrület után szeretnék erősíteni a részvényesek bizalmát.

A 2021-es versenynaptár tervezete:

Március 21.

Ausztrál Nagydíj

Melbourne

Március 28.

Bahreini Nagydíj

Sakhir

Április 11.

Kínai Nagydíj

Sanghaj

Április 25.

???

???

Május 9.

Spanyol Nagydíj*

Barcelona*

Május 23.

Monacói Nagydíj

Monaco

Június 6.

Azerbajdzsáni Nagydíj

Baku

Június 13.

Kanadai Nagydíj

Montreal

Június 27.

Francia Nagydíj

Le Castellet

Július 4.

Osztrák Nagydíj

Spielberg

Július 18.

Brit Nagydíj

Silverstone

Augusztus 1.

Magyar Nagydíj

Hungaroring

Augusztus 29.

Belga Nagydíj

Spa

Szeptember 5.

Holland Nagydíj

Zandvoort

Szeptember 12.

Olasz Nagydíj

Monza

Szeptember 26.

Orosz Nagydíj

Szocsi

Október 3.

Szingapúri Nagydíj

Szingapúr

Október 10.

Japán Nagydíj

Suzuka

Október 24.

USA Nagydíj

Austin

Október 31.

Mexikóvárosi Nagydíj

Mexikóváros

November 14.

Brazil Nagydíj*

Interlagos*

November 28.

Szaúd-arábiai Nagydíj

Dzsidda

December 5.

Abu Dhabi Nagydíj

Abu Dhabi

*szerződéstől függően

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: