DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hogyan autózott ki Hamilton ekkora előnyt?

Karrierje 92. futamgyőzelmét csapattársa legyőzésével, közel fél perces előnnyel szerezte meg Lewis Hamilton. Hogy mi volt a fölényes siker kulcsa, arról a Mercedes egyik mérnöke beszélt.

Pénteken még az autójával küzdött, szombaton megszerezte a pole-pozíciót, vasárnap pedig a második helyre visszacsúszva is megszerezte világraszóló 92. futamgyőzelmét Lewis Hamilton. Hullámzó hétvégéje volt a brit világbajnoknak, aki a hűvös Portugál Nagydíjon kiváló érzékkel alkalmazkodott a körülményekhez. Bár a szemerkélő esőben nem sikerült jól a rajtja, de a gumik felmelegítésével vissza tudta venni a vezetést Bottastól - a Mercedes egyik szakembere szerint ez volt a siker kulcsa.

ham-merc-port



 „Kulcsfontosságú volt az abroncsok hőmérséklete, mert azok emelkedésével megnő a tapadás. A versenyek 90%-ában ezt túlteljesítjük, így azok hűtésére kell figyelnünk. Viszont itt, a hűvös időben, a szemerkélő esőben ennek az ellentétével volt dolgunk. Leginkább a kemény gumikra váltáskor észleltük ezt, de Lewis jól és gyorsan megdolgozta ezeket. Valtteri lekörözöttek közé került, így nem a saját, hanem a többiek tempóját volt kénytelen autózni. Azon a ponton körülbelül tízfoknyi hőmérséklet-különbség alakult ki. Láthattuk, hogy ez körönként közel egy másodperces különbségben mutatkozott meg. A kulcs a gumik hőmérsékletében rejlett” – magyarázta Hamilton jelentős fölényét Andrew Shovlin.

A szakember külön kiemelte Hamilton képességét, aminek köszönhetően kiválóan bánik az abroncsokkal.” Ösztönösen jól bánik velük. Érzi, amikor túlhasználja azokat, és vigyáz rájuk” – idézte őt a Motorsport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: