DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megdorgálják a Racing Pointot Stroll miatt

Mulasztást követett el a silverstone-i csapat: nem csupán a nyilvánosság értesült késve Lance Stroll pozitív koronavírustesztjéről, hanem az FIA is. A Racing Pointnak azonnal jelentenie kellett volna. A csapatfőnök kikéri, hogy ne vennék komolyan az elővigyázatosságot.

A hét egyik nagy híre volt, hogy kiderült, egy második Formula-1-es versenyző is elkapta a koronavírust, Lance Stroll tesztje pozitív eredményt hozott. A kanadai megfertőződését azonban szokatlan módon kommunikálták: a koronavírust még másfél héttel korábban, az Eifel Nagydíj utáni hétfőn diagnosztizálták, azóta pedig Strollnak negatív tesztje is lett, így gyógyultnak minősül és ott lehet Portugáliában.

Nem csupán a széles nyilvánosságot, de az FIA illetékeseit is csak a héten tájékoztatták, röviddel Stroll bejelentése előtt – derítette ki a Motorsport.com. A lap szerint a Racing Pointot ezért hivatalos figyelmeztetésben részesíti a testület (melyet az FIA részéről egyelőre nem erősítettek meg). A szabályok kimondják, hogy a koronavírusos ügyekért felelős illetékest azonnal értesíteni kell, ha egy nagydíjon vagy az azt követő 14 napon belül valamelyik résztvevő megfertőződik.

Ilyen jellegű figyelmeztetést kapott korábban Charles Leclerc, amikor a két osztrák verseny között Monacóba utazott és kívülállókkal érintkezett, valamint Sebastian Vettel, amiért a helyszíni buborékra vonatkozó szabályokat nem tartotta be és a Red Bull-főnökökkel beszélgetett.



Stroll esete felhívta a figyelmet a Formula-1 vírusvédelmi szabályainak egyik hiányosságaira. Eddig ötnapos tesztelési ablak volt érvényben: ha valakinél kedden negatív tesztet regisztráltak, vasárnapig nem kellett újratesztelni, azaz adott esetben napokon át fertőzötten járhatott a paddockban. Az új szabályok értelmében a pályára való első belépéshez képest 24 órán belül újabb teszt szükséges.

A Racing Pointot az a burkolt vád illette Stroll kapcsán, hogy nem járt el a kellő elővigyázatossággal. Ezt a csapatfőnök, Otmar Szafnauer cáfolta, mondván, hogy olyan intézkedések vannak érvényben az istállónál, mint egy másiknál sem.

„Csodás dolog utólag okosnak lenni, de ne felejtsük el, hogy az esemény előtt, Oroszország után két tesztje negatív lett, habár a tünetei már Oroszország után megvoltak” – mondta Szafnauer. „Mindenki kedvéért szeretnék rámutatni, hogy többet tesztelünk, mint bármely másik vállalkozás a világon. Nem csupán Formula-1-ről beszélek, hanem tényleg az egész világról. A gyárban minden alkalmazottat heti kétszer tesztelünk, eddig hat pozitív eredményünk volt. Ezt a vírust komolyabban vesszük, mint bárki más. Ha a személyzet visszaérkezik a nagydíjról, letesztelünk mindenkit, hogy nyugodtan mehessenek haza. Mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt csinálják.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: